tisdag 27 april 2010

De Utsötta av Catherine CooksonDe utstötta handlar om en familj i 1800-talets England. Fadern i familjen, Nathaniel, var gift sedan innan när han träffade sin stora kärlek. Han hade levt i ett kärlekslöst förhållande där frun var alkoholist och spenderade största delen av tiden i flaskan. Under denna tiden var det inte tillåtet att skilja sig, så när han lämnade sin fru för en annan blev det väldigt omtalat och han blev genast hatad. Nathaniel och hans stora kärlek, Maria, får även sex barn, vilka inte får en lätt uppväxt.

Familjen som bor en bit utanför staden/byn är näst intill självförsörjande, men de behöver då och då ta sig in till staden för små ärenden. eftersom barnen är födda utanför äktenskap blir de sedda som oäktingar och blir behandlade därefter. De blir spottade på, misshandlade och många glor argt på dem.

Genom boken får vi följa äldsta dottern Anna som tillsammans med sina syskon kämpar för att få tillbaka sin stolthet och respekt. Eftersom de blivit så dåligt behandlade av byborna har alla barnen varit hemskolade, Nathaniel var lärare men blev avskedad i samband med att han lämnade sin fru. Barnen fick därför en bra utbildning och lärde sig mycket om litteratur, världen och bibeln. Anna kunde utnyttja detta och tog jobb som privatlärare hos traktens adliga familj. Frun i huset var dock väldigt otrevlig och misshandlade sina tjänstefolk för minsta lilla. Mannen i huset hade dock ett gott öga för Anna, han behandlade henne väl och bad henne stanna även när hon tvivlade på om hon verkligen orkade vara kvar längre. Detta retade frun ännu mer och minsta chans hon fick spenderade hon till att göra livet surt för Anna. Mannen i huset har även en bror, Timothy, som även han tycker mycket om Anna, dock håller han sig på avstånd eftersom han skäms för sig själv, han har epilepsi.
Allt slutar i en kamp mellan Timothy och hans broder om vem som vinner över Annas hjärta och vem som förlorar hela sin heder och vilka som får hedern tillbaka.


Jag tycker boken var bra. Jag kom in i den relativt snabbt, men den var betydligt bättre när den började berätta från Annas sida och inte föräldrarna. Det var kul att följa henne men man blev ibland så arg på hur byborna och frun i huset behandlade henne. Jag gillar speciellt slutet, eftersom lyckliga slut alltid är kul att läsa. Det finns egentligen inget negativt med boken utan den skulle passa de flesta, speciellt de som gillar den mer klassiska romantiska genren.

av Isabella Grepp

1 kommentar:

Christina sa...

Isabella, en bra presentation av bokens handling. Den ger både en känsla av hur boken är att läsa och i vilken genre den är skriven. Bra också att du avslutar med dina egna läsupplevelser - tack.
/Christina