fredag 30 april 2010Pojken som inte fanns

Titel: Pojken som inte fanns
Författare: Dave Pelzer
Av Sara Yari

Pojken som inte fanns är fortsättningen på Pojken som kallades Det. Den är nästan lika hemsk som Pelzers första bok, men inte på samma gastkramande sätt. Den här boken är både tragisk och rik på känslor, men eftersom Dave nu flyttar ifrån sin biologiska mamma och kommer bort från det ständiga dödshotet som hon utgjorde under hans barndomsår, så är läsningen en aning lugnare.

Boken utspelar sig i en amerikansk förort på 70- talet och handlingen utgår förstås ifrån hur Dave hanterar de olika situationer som han ställs inför. Trots att han vittnade mot sin hänsynslösa mamma i rättegången och att hon har sagt till honom att hon aldrig vill se honom, släpps hon fri och kämpar efter att få tillbaka sin son. Dave får därför även i denna bok försöka fly ifrån henne och myndigheter som anser att han hittat på historierna om de grymma händelser som hans mamma utsatte honom för.
Vi får även följa med Dave till de fem olika fosterhem och anstalter som han besöker och hur han tacklar både fosterföräldrar och andra fosterbarn. Hela tiden så beskriver han sin upplevelse av personerna i hemmen. Han är rädd och osäker på sig själv och sin omgivning och gör allt för att passa in någonstans både bland kompisar och familjemedlemmar

Under bokens gång så brottas Dave med sina inre konflikter. Han kämpar mot tankar som att han inte betyder något och frågar sig ständigt varför hans mamma behandlade honom som hon gjorde. Vad hade han gjort för fel som hans bröder inte hade gjort för att bli torterad på det sätt som hans mamma utsatte honom för? Hur ska han bete sig för att verkligen bli älskad och är han verkligen värd andras kärlek?
Även konflikter mellan hans fosterföräldrar och andra ungdomar förekommer i boken. En del av de familjer som han bor hos vet inte hur de ska hantera hans situation. De har inte varit med om barn med liknade problem tidigare.
Även konflikter i skolan drabbar pojken. Där blir han bland annat utnyttjad och utstött av barn som lyckas styra över honom. Dave tror hela tiden att han har hittat de rätta vännerna men istället för att bli behandlad med respekt påverkar ”kompisarna” honom till att begå elaka och kriminella handlingar. Detta går Dave med på även fast han vet att det är fel enbart för att vinna vänner och för att passa in någonstans. Miljöerna varierar dock väldigt mycket eftersom huvudpersonen som sagt bor hos så många personer under bokens gång. Därför är det svårt att ge en exakt och övergripande bild av hur miljön runt om kring Dave ser ut.
En annan person som också är viktig för bokens handling är självklart Daves mamma. Hennes namn nämns aldrig i boken utan hon existerar enbart genom namnet ”Hon”. Även i den här boken är hon en psyksjuk mor som gör allt för att förstöra för Daves nya liv. Hon tar alla chanser hon kan för att få träffa Dave och för att få honom att må dåligt.
Författaren beskriver sina tankar med okomplicerade och lättsamma ord det är enkelt att leva sig in i Daves bladade känslor. Jag känner sympati och lider med pojken som konstant brottas med sina tidigare upplevelser under hela bokens gång. Rädsla, längtan och ett enormt kärleksbehov kommer tydligt fram på varje sida i boken.
Egna tankar
Författarens självbiografiska böcker får alla som har läst dom att öppna sina ögon. Dom får en att bli modig så att man kan ingripa om misstänker att händelserna i böckerna sker omkring en. Idag är han vuxen och har den underbar fru och son som han älskar djupt. Han har emot all odds lyckats skapa sig ett meningsfullt och kärleksfullt liv. Man skulle aldrig ana vad han har varit med om.
Det är otroligt hur han har lyckat gå vidare i livet utan att känna vrede, bitterhet och sorg. Jag tycker att böckerna är bra och att budskapet når fram väldigt tydligt. Svaret på varför mamman valde just David till sitt livs hatobjekt bland alla sönerna förblir obesvarad.

1 kommentar:

Christina sa...

Sara, det märks att du blivit berörd av boken och att den berättar en stark och hemsk historia. Du sammanfattar handlingen på ett bra sätt och skriver både inlevelsefullt och lättläst. Tack för ditt boktips :)
/Christina