tisdag 23 februari 2010

Da Vinci Koden av Dan Brown


Da Vinci Koden är en bok som handlar om professor Robert Langdon som är specialist på religiös symbolik, Av just denna anledning blir han indragen i ett hemskt mord, som är början på resan till en av världens största hemligheter. På vägen möter han den andra huvudpersonen Sophie Neveu, som är kryptolog. och en rad andra karaktärer, bl.a. en Albino vid namn Silas.
Utdrag ur boken när professor Langdon befinner sig i Grande Galerie, på Louvren som är mordplatsen:

”Som ni kanske vet”, Sa Fache med ögon som lyste i det violetta skenet, ”använder polisen ultraviolett ljus för att söka efter blodspår och annan teknisk bevisning på brottsplatser. Ni förstår hur förvånade vi blev…” Plötsligt riktade han ljuset mot liket. Langdon tittade ner och tog i bestörtning ett steg tillbaka. Hjärtat bultade i bröstet då han betraktade den bisarra synen på parkettgolvet. Bredvid liket lyste lila bokstäver som tecknade intendentens sista ord. Langdon stirrade på den skimrande texten och kände att dimman som hade omgett honom hela natten tätnade. Langdon läste orden en än gång och tittade upp på Fache. ”Vad i helvete ska det här betyda? ” Faches ögon lyste vita. ” Det Monsieur, är precis vad ni är här för att svara på”


Utdrag ur boken när silas har straffat sig själv:

Silas låg på mage på bastmattan i sitt rum och lät blodet i såren efter piskrappen stelna i luften. Efter nattens andra omgång med gisslet kände han sig yr och kraftlös. Han hade ännu inte tagit av sig cilicebandet, och han kände blodet sippra nerför lårets insida. Ändå tyckte han inte att han hade rätt att ta av det.

Boken är spännande från början till slut. Alla klurigheter och hinder som de möter på vägen gör att man inte vill sluta läsa! Jag tycker att boken är väldigt välskriven med alla målningar, byggnader och annan fakta som finns med.

Den religiösa handling som boken har, har blivit mycket omtalad. är man djupt troende kristen, finns det kanske risk för att boken inte är populär. Man kan se den som en påhittad story, eller en tveksam teori, eller tolka den på vilket sätt man vill. Men all fakta om målningar och fakta om olika organisationer stämmer överens med verkligheten. Jag tyckte att den var ett mästerverk!Av Jenny Fransson

1 kommentar:

Christina sa...

Hej Jenny, var roligt att du gillade boken. Dan Brown lyckas verkligen hålla spänningen uppe. Du skriver "Boken är spännande från början till slut" - ja visst det är en riktig bladvändare :) Tack för ditt inlägg