måndag 14 december 2009

Huckleberry Finns Äventyr-Mark Twain


Boken handlar om precis det som titeln säger, Huckleberry finns äventyr. Händelserna utspelar sig i slutet på 1800-talet och Hucks äventyr tar fart längs Mississippifloden. Huck har en tuff uppväxt som innefattar bl.a. stryk från sin alkoholiserade pappa. Änkan Douglas tar sig till honom och ska fostra honom. Han har lite svårt för att anpassa sig till änkans livsstil och värderingar, och detta gillar inte pappan och Änkan har ingen laglig rätt att ha honom kvar. Så Huck hamnar åter hos sin pappa igen och står inte ut, utan rymmer mot friheten. På vägen träffar han Jim, Som är neger och ägs av fröken Watson, som är Änkan Douglas syster. Jim är också på rymmen, och de tar följe längs Mississippifloden. Här börjar deras långa äventyr.

Boken är en berättelse om önskan till frihet, men handlar också mycket om Moral. Vad ska man tänka och inte? Vad är rätt och fel? Och allt mellan himmel och helvetet. Huck vet att han enligt samhället handlar fel vid ett tillfälle, men kommer till slut fram till efter mycket velande, att då får han väl helt enkelt brinna i helvetet om det ska vara så. Han funderar även mycket över vad änkan har sagt till honom vad det gäller bibeln, ofta hittar han inget logiskt i det som sagts. Han är lite av en buse och ställer till med en hel del, men han har fortfarande ett samvete och upplevs ändå som en snäll person innerst inne.


Mark Twain som har skrivit boken (som egentligen hette Samuel Langhorne Clemens) levde mellan 1835-1910. Han skrev boken Huckleberry Finns äventyr som en egentlig direkt uppföljare till boken Tom Sawyers Äventyr. Han började skriva boken redan 1876, men den utgavs inte förrän 1884. Mycket av det innehåll som finns med i boken bygger på författarens egna erfarenheter bl.a. var han själv en gång flodlots på en hjulångare på Mississippifloden. Boken är helt klart en klassiker. Författaren Hemingway (1899-1961) kommenterade boken med att uttala sig ” All Amerikansk litteratur kommer från en enda bok, av Mark Twain, och den heter Huckleberry Finns äventyr…”

Jag tycker att man får en bra inblick i levnadssättet. Det är intressant, samtidigt som det är otäckt, att läsa om hur folk resonerade. Både vad det gäller religion, syn på slavar, och livet i allmänhet. Men det är absolut en bra bok som jag skulle rekommendera andra att läsa.


Av:Jenny Fransson

Inga kommentarer: