måndag 7 december 2009

Herr Arnes penningar


Boken börjar med att Herr Arne en mycket rik man blir rånad och mördad tillsammans med sin familj och sitt tjänstefolk på solberga prästgård som man då tänder eld på för att få det att likna en olycka. Men röken syns och folket i grannskapet är snart på plats, bland dem fiskmånglaren Torarin som tar hand om den enda överlevande, tjänsteflickan Elsalill.
Spåren efter mördarna slutar vid en vak i isen som denna vintern ligger tjock på havet kring bohuslän.
Elsalill tas om hand av Torarin som tar med henne hem till marstrand där den kalla vintern har gjort att många båtar frusit inne så att marstrand är fullt av olika sjöfolk som väntar på att isen skall ge med sig, bland dem finner vi sir Archie och hans vänner som väntar på att få fara hem till skottland.
Sir Archie och Elsalill förälskar sig i varandra och blir en tröst för varandras sorger denna hårda och tragiska vinter.

Jag gillar boken väldigt mycket dels för att den är skriven på selmas välskrivna sätt och för att den har en aning av sagoberättande över sig.
Sen så är det en sak som gör att den får ett stort pluss hos mej och det är för att den utspelar sig i mina hemtrakter då varken solberga, marstrand eller trakterna där i kring är för mej obekanta, även om boken utspelar sig på 1570- 80-talet och det givetvis såg mycket annorlunda ut då så har jag ändå det i boken att jag tycks känna igen mig.

Herr Arnes penningar gavs ut 1904 och har sedan filmatiserats och dramatiserats.

Selma Lagerlöf
Det här är en av våra största svenska författare och framförallt största kvinnliga. Hon är den första kvinnan som fått nobelpriset i litteratur, detta 1909 och sedan 1914 blev hon också den första kvinnan som valdes in i svenska akademin

Ronja Risberg

1 kommentar:

Christina sa...

Kul att du tagit dig an 100-års jubilerande Selma :) Ännu roligare så klart att du tyckte om boken. Selma skriver ofta i sagoform och har precis som du säger ett säreget språk, beskrivande och målande. Bra att du får med en kort presentation av Selma och nämner hennes fantastiska miljöbeskrivningar. Tack Ronja!