söndag 25 oktober 2009

Djävulen och fröken Prym av Paulo Coelho


En främling promenerar en dag in i den lilla byn Viscos och med sig har han en märklig skugga, 11 guldtackor och frågan om människan innerst inne är god eller ond.
Den gamla Berta som av många i byn tros vara en häxa har varje dag suttit utanför sitt hus och vakat över ingången till viscos och hon känner genast igen skuggan som just djävulen.
Främlingen stannar i byn en vecka och byborna som annars lever ett fridfullt och stilla liv dras nu in i ett spel med oanade följder.
Paulo Coelho har åter igen lyckas skildra de strider som varje människa måste utkämpa i sitt inre och detta gör han med stor skicklighet när han för med läsaren till en väldigt avlägsen plats som samtidigt känns som att den skulle kunna vara tätt inpå och alldeles verklig i vårt nu.
Detta är egentligen den avslutande boken i trilogin På sjunde dagen som just handlar om hur människors liv kan förändras helt på bara sju dagar men alla tre böcker är helt fristående och går att läsa i vilken ordning man vill. De andra böckerna som ingår i trilogin är Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät och Veronica bestämmer sig för att dö.
Som alla Paulos böcker så är även denna en väldigt snabb bok med ett enkelt språk och där du lätt kommer in i handlingen och stundtals kan jag nästan tycka att de är banala men samtidigt så berör de alltid väldigt tunga ämnen men på ett lättsamt sätt och jag har aldrig lagt ner någon av hans böcker oberörd.

Paulo Coelho föddes för 62 år sedan i Rio de Janeiro och hans mest kända verk är Alkemisten som sålts i 46 miljoner exemplar. Paulo är själv väldigt kristen och hans böcker handlar alltid om sökande människor men utan att texterna på något vis tvingar på läsaren en viss trosuppfattning.

”Godheten och ondskan har samma ansikte, det handlar bara om när de korsar varje enskild människas väg”

/Ronja Risberg

1 kommentar:

Christina sa...

Ronja, det känns att du har blivit berörd av boken. Du sammanfattar handlingen och hur du uppfattar innehållet på ett mycket bra sätt. Du tar också upp det svåraste med de ämnen Coelhos böcker berör; balansen mellan det banala och det tänkvärda. BRA!Tack för en läsvärd presentation.