måndag 19 oktober 2009

En berättelse om att överleva


När livet stannar av Malin Sävstam

Det här är en berättelse om att överleva efter att ha förlorat anhöriga i flodvågskatastrofen i Thailand år 2004. Malin Sävstam förlorade två av sina tre barn, sin man samt tre nära vänner och beskriver hur livet i ett ögonblick förvandlades till ett brusande inferno.

Genom boken berättar Malin med skärpa och inlevelse om hur mardrömmen inträffar och om den smärta som uppstår när hon och sonen Axel kämpar sig igenom de efterföljande åren.

Det är skakande detaljer som skildras i boken, alltifrån omhändertagande av skadade på plats i Khao Lak till hemkomsten i Sverige och åren därefter. Det är också en gripande berättelse om hur en trasig familj kämpar sig igenom sorgens olika faser där Malin till stor del skrivit till sig själv i dagboksform. Vi får följa hennes tankar och människor i hennes omgivning där hon tillslut fattar ett beslut om att fortsätta leva.

Det är en privat skildring man som läsare får ta del av och trots att den ibland är upprörande och sorlig är det också en sann berättelse som inger hopp om ett rikare liv. Boken är osentimentalt skriven och på sitt lediga och enkla språk är den svår att släppa ifrån sig.

/Martin Stenson

1 kommentar:

Christina sa...

Martin, att läsa skildringar om människor som kämpat och tagit sig igenom en kris, är ofta väldigt starkt. Att få läsa och tjuvkika i någons dagbok skapar också en särskild närhet. Jag läste Pigge Werkelins bok när den kom och den var också en upplevelse att läsa, även om inte själva berättartekniken och språket står i centrum, så är det en mycket stark berättelse.

Tack för ditt inlägg/Christina