söndag 11 oktober 2009

Fyrvaktaren av Camilla Läckberg.

En man hittas mördad i sin lägenhet, han är skjuten bakifrån i huvudet. Inga spår finns på platsen som polisen kan hitta. Mannen som precis lämnat Göteborg och flyttat hem igen till Fjällbacka efter han blivit brutalt misshandlad. Han hade fått jobbet som ekonomichef åt kommunen och ville starta om efter den tuffa tiden han hade haft efter misshandeln.

Madeleine är kvinna som gömmer sig med sina två barn i Köpehamn för att inte hennes förflutna ska hitta henne. Hon har varit på rymmen länge och nu verkar det som om de har hittat sitt nya hem. Ett nytt hem där de för en gångs skull kan känna sig trygga, men en dag får hon ett textlöst vykort som gör henne skräckslagen. Hon bestämmer sig för att möta sitt öde en sista gång.

Ute i Fjällbackas underbara skärgård ligger ön Gråskär, även kallad Gastholmen. På ön finns det ett litet hus och en fyr som länge har stått obebott, tills en dag Annie återvänder med sin son Sam. Annie ärvde ön av sina föräldrar som tragiskt gick bort i Annies unga år. Det var länge sen hon hade varit på ön. Men nu när hon behövde någonstans att gömma sig själv och hennes son kunde hon inte komma på en bättre plats än just Gråskär. De som redan finns på ön gör henne inget, hon vet om att ön kallas Gastholmen men det är inget som berör henne.

Emilie är glad att hon har ”de” som pratar och stöttar henne, för hennes man Karl blir bara allt mer och mer instängd och han har börjat ge henne de där elaka blickarna igen. Även Julian den andra fyrvaktaren har börjat titta på henne på det visset. Och de pratar aldrig med henne. Hon ska bara göra sina sysslor och hålla sig undan. Utan ”de” hade Emilie inte klarat av livet på Gråskär.


Åter igen får man följa Patrik och hans kollegor i Tanumshedes poliskår. De får det tufft att lösa detta fall och Patrik har precis kommit tillbaka efter en periods sjukskrivning då han en dag kollapsade efter hans fru Erica och hennes syster var med om en tragisk bil olycka där Ericas syster ofödde son miste livet. Men sakta börjar allt falla på plats och olika liv börjar flätas samman. Och bit för bit börjar det klarna upp hur det egentligen ligger till.

En spännande bok med ett väldigt spännande slut. Man tror man vet hur den ska sluta, men jag hade i alla fall jätte fel. Absolut värd att läsa. Rekommenderar även alla andra Camilla Läckbergs böcker då man följer huvudpersonerna Erica och Patrik.

Av: Jenny Kasséll

1 kommentar:

Christina sa...

Kul att du gillade boken :) Välformulerat och lockande. Mysteriet känns mycket Läckbergskt och spännande. Tack ska du ha/Christina