måndag 20 februari 2012

Väktarens lärling

Tom är den sjunde sonen av en sjunde son vilket betyder att han har ovanliga förmågor, han kan se sådant som andra inte kan. Tom blir antagen på prov som lärling hos traktens väktare. En väktare skyddar människorna runt omkring från onda ting så som häxor, boggartar och andra kusligheter.

I väktarens trädgård finns det tre häxor som är begravda, en är nedgrävd och har tretton metallstänger fastsatta ovanför marken för att hon inte skall kunna komma ut. Den andra är starkare och har därför blivit nedgrävd med huvudet neråt för att hon svårare ska kunna ta sig ut. Den tredje och den värsta av dem alla vågar inte väktaren döda då hon skulle komma tillbaka med ännu mer krafter. Mor Malkin som hon heter sitter i ett fyrkantigt hål i marken med metallstänger över där jorden kan dra kraften ur henne.

I väktarens hus bor också en boggart som skyddar tomtens gränser från ovälkomna gäster och städar och lagar deras mat. Dock har boggarten ett temperament så man får inte gå in i köket förens en klocka ringer som meddelar att maten är färdig annars kan man få känna på en smäll, vilket Tom lärde sig första morgonen han var där.

När flickan Alice skrämmer iväg ett gäng pojkar som försökt sno mat som Tom just varit och köpt åt väktaren genom att nämna att hennes moster, beniga Lizzie var tillbaka och sedan fått Tom att lova att göra henne en tjänst i gengäld, när hon skulle behöva det, blir Toms liv väldigt skrämmande och svårt. När väktaren är borta flera dagar i ett ärende utnyttjar Alice Toms löfte och ber honom att ge Mor Malkin hembakade kakor vid midnatt tre nätter i rad. Trotts Toms onda aningar, så är ett löfte ett löfte och vad kunde lite kakor göra för skada?

Andra natten då Tom ger Mor Malkin sin andra kaka ser han att metallstängerna är böjda och för sent inser han att han inte borde ha gett henne kakorna.

Boken är både läskig och spännande, så det gäller att ha både händer och fötter innanför sängkanten. Det tråkiga med boken är dock bristen på detaljer och för en gångs skull saknar jag dom där sidorna då det inte händer så mycket. Boken har ett rusande tempo och det händer saker hela tiden, visst det är spännande men det känns som om författaren har varit lite för otålig och där i missat en hel del av magin i boken.

Joseph Delaney föddes i London 1945 och var förut engelskalärare med har pensionerat sig för att ägna sig åt att skriva böcker. Han har förutom väktarens lärling skrivit sju efterföljare till boken. 2013 blir bokserien till film med namnet ”The seventh son”. Han har även skrivit fyra kompletterande böcker till serien. Bokserien har blivit publicerad i 24 länder. Mycket av det han skriver har han tagit från gamla spökhistorier från trakten där han bor.


Amanda Martinsson

1 kommentar:

Om böcker sa...

Amanda, det här är verkligen en egen värld, med häxor och boggotar - fantasy med andra ord. Du beskriver grundkonflikten och bokens tempo på ett bra sätt. Och visst är det så att även om beskrivningar ibland kan bli långa, så kan de också bli för korta. Din egen läsupplevelse är också underhållande att läsa, även om du inte tyckte att boken var så bra.
Tack för en analytisk och bra presentation :)
/Christina