lördag 12 november 2011

Gaius Julius Ceaser - En biografi

Jag har läst en biografi om Ceaser, roms första kejsare. Jag valde en biografi om Ceasar just för att jag ville förbättra på mina historiekunskaper och passade då på att läsa en biografi om en historisk person. Ceasar är en historisk person som alla åtminstone känner till vid namn men jag kände att det skulle vara kul att få reda på lite mer detaljer om hans liv. Hur var han och exakt vad var det han gjorde som gav han sin plats i historien.

Boken är skriven av Adrian Goldsworthy. En välkänd Brittisk militärhistoriker. Biografin ligger på 600 sidor med liten text och jag skulle säga att den är medium-svårläst. Adrian gör ett bra jobb med skrivandet men det faktum att det är en oerhörd många namn och personer som är inblandande i event i boken gör att det är mycket att hålla red på och vem som är vem.. Boken börjar med en beskrivning av den romerska byråkratin som är allt annat än lätt att hålla koll på och utöver detta är författaren en militärhistoriker, vilket man märker på hans ingående beskrivningar av diverse bataljer Ceasar var inblandad i. Uppskattningsvis är 150-200 sidor av bokens 600 sidor rena beskrivningar av Ceasars krigsföring i varje slag.

Jag tyckte boken var bra. Även om den var lite tung för en nybörjare av denna typ av böcker som mig. Det var oerhört intressant att läsa om Ceasar och den antika Romerska kulturen. Mitt mål med att läsa bocken var att förbättra mina historiekunskaper och det kan ju utan tvekan säga att jag gjort. Det var i bland lite träligt att läsa igenom sida på sida om detaljer i romersk krigsföring likväl om den oerhörda romerska byråkratin. Men på sätt och vis var det även en fördel då boken övergriper ett väldigt stort spektrum och du lär dig inte bara om Ceasar utan om väldigt mycket mer. Jag skulle vilja lyfta fram ett citat om Ceasars oerhörda förmåga att övertala och manipulera sina armeér men eftersom boken är 600 sidor lång och jag inte markerat något i förväg så har jag kunnat hitta något. Ceasar hade dock en förmåga att spela till folks stolthet och få dom att göra som han ville vilket jag fann väldigt intressant att läsa.

Skillnaden på att läsa en roman och en biografi märktes definitivt på det sättet att jag aldrig fastnade i boken på det sättet att jag inte kunde sluta läsa. Det ska dock sägas att jag inte tyckte det var tråkigt heller. Jag känner också att jag lärt mig något efter att ha läst boken vilket jag inte alltid kan säga efter ha läst en vanlig roman. Överlag var det en väldigt positiv upplevelse och jag skulle defitivt kunna tänka mig att läsa fler böcker i samma ådra. Jag rekommenderar boken till alla som har intresse för historia. Och speciellt om du är intresserad av krigsföring.

2 kommentarer:

Om böcker sa...

Peter, en mycket bra presentation av din lästa biografi. Du funderar kring form och innehåll, kring språket och detaljrikedomen, kring tempo och kunskapsinhämtning. När jag läser din presentation får jag en bra inblick i vad det är för en bok. Du är öppen med dina åsikter om läsningen och lite grann får jag känslan av att boken är en sådan som är roligare att ha läst, än att läsa. Dvs som läsare har jag lärt mig en massa, kommit närmre en historisk tid, men det var inte alltid en läsupplevelse... Stämmer det?
Tack för dina tankar.
/Christina

Om böcker sa...

Det stämmer som du säger. Boken är inte skriven för att underhålla utan för att vara informationsrik och korrekt/objektiv. Författaren lyckas med det och ändå hålla det på en sån nivå att det är intressant att läsa och att alla kan förstå vad han skriver. Det var som att läsa ett väldigt långt avsnitt ur en skolhistoriebok, på ett positivt sätt.