tisdag 8 november 2011

14 år till salu

Boken jag läste heter "14 år till salu" och handlar om den fjortonåriga tjejen Tessan ifrån Surahammar.

Tessan älskade att vara i stallet men en kväll på väg hem därifrån blev hon våldtagen av en jämnårig kille. Istället för att berätta om det tog hon på sig all skuld för våldtäkten och mådde allt sämre.

När en kompis föreslog att de skulle "hora" för att tjäna pengar tvekade hon inte.Tessan drogs snabbt in i en ond cirkel av självförnedring och prostitution i jakt på bekräftelse. Genom att sälja sin kropp gång på gång straffar hon sig själv och försöker ta kontroll över situationen.

När hon senare lämnar Surahammar för att komma bort ifrån männen hittar de henne och övergreppen fortsätter.

Jag tycker att boken är bra men många gånger upprepades vissa meningar som gjorde att det blev tråkigt att läsa och jag vart irriterad. Tycker att det är lite äckligt att det var "här i krokarna" då Surahammar och Västerås inte alls ligger långt ifrån Köping och jag brukar vara där rätt ofta.

Författaren heter Caroline Engvall och bor i ett hus strax söder om Stockholm.Rådjur i trädgården och Globen runt knuten. Bor också i Thailand när vintern är för obarmhärtig.
Hon lever med en fantastisk man och väldigt söt son som är född i Oktober 2008. Hon har dessutom en grå mellanpudel vid namn Hugo som hon säger vara ouppfostrad.
Förutom att skriva tycker hon om att göra vackra kort tillsammans med sin mamma.

Tessan och Caroline fick kontakt när Tessan fortfarande var 16 år och ville sluta sälja sig,men inte förmådde.När Tessan,sommaren 2007 hörde av sig till Caroline med rubriken "Hej,minns du mig?" hade ingen utav dom kunnat ana att Tessans historia skulle bli så stor.

/Nathalie Blomander

1 kommentar:

Om böcker sa...

Nathalie, det märks att boken påverkat dig. Det är en stark historia om en verklighet allt för nära. Bra att någon berättar den. Du skriver intresseväckande och reflekterar över språket i boken. Bra. Tack för en intressant presentation. /Christina