tisdag 22 februari 2011

Bokrecension: Domen - John Grisham


Året är 1970 och boken utspelar sig i Mississippi. En 23 årig WillieTraynor som nyligen hoppat av från college får chansen att köpa en konkursad tidning, The Ford County Times, och det gör han. Strax efter detta utspelar sig ett dramatiskt våldtäcktsmord på en kvinna som var en ensamstående mamma med två små barn.

Pakter och grannsämja, fiendskapen mellan svarta och vita, rättegångar som efter mångt om mycket dömmer den skyldige till fängelse i stället för avrättning. Vad händer då sedan när den skyldige kommer ut igen?

Man får verkligen resa med den nye unge ägaren av The Ford County Times på hans äventyr. Uppleva dåtidens Mississippi, uppleva den atmosfär som förekom i din lilla byn där allt utspelar sig, lära sig de läxor unge Willie fick lära sig som ung och starkt engagerad. Men framför allt den spänning som hela utredningen, rättegången, och frisläppandet av den skyldige innebar.

Detta är normalt inte min typ utav bok, men när man väl kom in i den, så kunde jag inte sluta läsa. Otroligt välskriven och spännande. Man kände nästan doften av den goda praktmiddagen som bjöds den unge mannen hos den trevliga svarta äldre damen som inget hellre ville än att få dela med sig av sin familjs livshistoria till denne törstande journalist. Det var verligen hårda tider då på gränsen när de svarta enligt lagen kom sig mer och mer in i samhället. Tyvärr delade inte alltid folket den entusiasmen som man kunde hoppats på. Men Willie gjorde verkligen sitt för att bidra med sin bit genom sin tidning.


-Malin-

1 kommentar:

Om böcker sa...

Malin, bra sammanfattning och den verkar mycket spännande. Om jag inte minns fel, har jag sett den som film... Du beskrivet både innehåll och din läsupplevelse - bra! Tack för en fin presentation/Christina