tisdag 22 februari 2011

Bokrecension: Äcklig - Constance Briscoe


Detta är en otroligt känslostark och laddad bok som säkerligen kan få vem som helst att känna avsky, sorg, medlidande och många andra mycket gripande känslor. Redan från första sidan var jag fast i handlingen, och som mor själv blir man arg och uppretad över att detta faktiskt är en sann historia.

Boken handlar om en svart liten flickas uppväxt i ett hem med en mamma som behandlar henne som om hon vore smuts, lort, något som borde städas bort. Varav orsaken till att hon själv sätter i sig rengöringsmedel redan i början av boken som mycket ung flicka. Smutsen måste ju bort har mamma sagt. Att dessutom ha en styvpappa som gör saken ännu värre späder verkligen på alltihopa.
Som 13 åring blir hon lämnad själv och får helt och hållet ta hand om försörjning vid sidan av skolan. Hon arbetar hårt för att försöka nå fram till sitt mål - att bli en advokat.

Lilla Constance har verkligen fått gå igenom motgångar genom hela sin uppväxt. Boken slutade aldrig att överaska mig, gripa tag om mig, få mig att gråta. Det är hemskt att läsa om sådana grymheter, men ännu värre är att de sker i verkligheten.

Constance jobbade sig hårt fram genom livet, men hon lyckades till och med nå så långt som att bli Storbritanniens första svarta domare. Hon är verkligen ett sant bevis på att motgångar som till och med håller på att sänka en totalt, kan stärka en och man kan lyckas nå dit man vill här i livet.-Malin-

1 kommentar:

Om böcker sa...

Ett riktigt gripande och hemskt människoöde, där det är lätt att slås av hur starka många är i sin utsatthet, att orka resa sig igen.
Det märks att du blev tagen av historien och tyckte att boken var bra. Tack för din presentation, Malin.