onsdag 25 september 2013

Led Zeppelin - En biografi av Mick Wall


Originaltitel: When giants walk the earth - A biography of Led Zeppelin

Översättning: Niclas NilssonAnledningen att jag valde boken var för att jag är en Zeppelinfan(atiker) och den här boken har fått bra kritik.
Bandet var ju självklart fantastiskt musikaliskt men levde verkligen ut sex, drugs & rock n' roll myten. 
Led Zeppelin var också intressanta genom att de var så skickliga på att marknadsföra sig hos publiken trots att kritikerna inte tyckte om dem under stora delar av deras storhetstid.

Mick Wall tar tid att beskriva bandmedlemmarna: Jimmy Page (gitarr) som grundade bandet, Robert Plant (sång), John Bonham (trummor), John Paul Jones (Bass & Keyboard) men också deras manager Peter Grant. Läsaren får följa med från deras uppväxt, hur bandet bildades, hur de blev så stora och deras nedgång och fall som blev totalt med John Bonhams död 1980.
Författaren fokuserar mycket på Jimmy Page och Peter Grant.
Just Jimmy Page besatthet och studier om svart magi och ockultism tar mycket plats i boken men också Peter Grants hårdföra metoder för att Zeppelin skulle bli störst, bäst och rikast. Wall har en diger lista av referenser och har intervjuat bandmedlemmarna, vänner, släktingar, managers & turnépersonal.   
Ibland blir det lite väl mycket info som ska tas upp, personer i bandets närhet som ska få sin historia berättad.
Men överlag tycker jag det är en mycket intressant, informativ och bra biografi.

Här är ett stycke från boken som jag tycker sammanfattar deras storhetstid:
De var miljonärer och så berömda att de nu gömde sig bakom beväpnade vakter, anställde egna knarklangare och reste med privatplan, men det var också under den här perioden som de stod i sitt kreativa zenit och tog sin musik långt bortom de flesta andra rockbands gränser.

Jag tycker om både biografier och romaner. Allt beror ju på om personen/personerna är intressanta. 
I det här fallet blir ju biografin nästan som en fiktion. 70-talets rockband levde verkligen långt ifrån alla andra människor och mycket i en egen sfär. 

/Simon Andersson

1 kommentar:

Om böcker sa...

Simon, intressant att läsa vad du tycker om Led Zeppelins biografi. Du analyserar kort hur boken är skriven, din läsupplevelse och så klart anledningen till att du valt just den här boken " Zeppelinfan(atiker)" Det finns ju två sidor av biografier: det är intressant om man är intresserad av personen eller en person kan bli intressant om man läser en bra biografi. Betyder det att också ett intressant liv kan bli mördande tråkigt om det är dåligt skrivet? Och kan ett ointressant liv (om det nu finns) bli intressant om det är bra gestaltat...?
Kul att du gillat boken och ibland är det ju så bra berättat att det är som om man får vara med lite själv, i deras sfär...

Tack för din presentation/Christina