fredag 20 september 2013

Så dumt - Mia Törnblom

Jag valde boken Så Dumt som är skriven av Mia Törnblom, eftersom att min mamma rekommenderade mig att läsa den. Hon har läst många av Mias olika böcker och ansåg att denna var ett bra val. Mia Törnblom är en före detta narkoman som har skrivit flera olika ”hjälp-dig-själv” böcker, exempelvis ”du äger!”. Jag tycker att den här boken var ganska seg men ändå så berör den ett intressant ämne. Mia har levt ett enligt mig hemskt liv och lyckats ta sig ur det, vilket är väldigt bra gjort. Det är en bok som jag rekommenderar andra att läsa. Några intressanta citat ur boken:

Mia 18år, ”Hur ska jag kunna uttala mig om droger om jag aldrig provat?”
Mia 19år, ”Jag kan inte bli beroende, jag är ju oxe-envis, trygg, stark och stabil.”
Mia 25år, ”Jag är en tuff partytjej som stil. Knarkare? Är du dum i huvudet?”
Mia idag, ”Mitt första drogfria år var det allra svåraste, men också mitt mest framgångsrika någonsin”.

Jag tycker att dessa citat lyfter fram förnekelsen i att vara narkoman. Men även lättnaden att ta sig ur det. Jag anser personligen att biografier är mer intressanta än vad andra böcker är. Med tanke på att jag kan koppla det jag känner till att någon annan verkligen har gått igenom det. På något sätt anser jag att det blir mer troligt och dramatiskt om man vet om att det verkligen har hänt. 

/Frida Adolfsson, 2året a-distans


1 kommentar:

Om böcker sa...

Frida, du hittar bra och tydliga citat, som visar hur bokens huvudperson tänker och känner, men också bokens tema: förnekelse och missbruk.Jag blir dock väldigt nyfiken på vad boken handlar om? Vad är det som gör den bra och vad är det som gör att den är seg. Ge gärna lite fler exempel :)
Tack för din presentation/Christina