onsdag 20 februari 2013

Skamfläck - Caroline Engvall.Jag har läst boken Skamfläck som är skriven av Caroline Engvall.
Det är en fristående uppföljare till 14år till salu. Denna bok handlar om samma problematik men nu utgår det ifrån tre olika ungdomars perspektiv.

Nadja, som upplevde att hennes kropp tappade betydelse efter att nakenbilder spridits på skolan. Och hon började använda den till det enda hon tyckte hon var bra på - sex.
Jocke, som låter sig utnyttjas av våldsamma sexköpare. För pengarna försörjer han sig själv och sin pappa.
Sandra, som kommer från Stockholms finare miljöer, men som lever ett dubbelliv med äldre män, som hon låter våldta henne.


Jag tycker att boken är suveränt skriven. En skicklig balans mellan skönlitteratur och dokumentär. En intressant bok som är lätt att följa med i. Även ett mycket viktigt ämne. En bok som får mig att tänka efter hur mitt liv ser ut idag. Rekommenderas varmt.


/Frida Adolfsson, distans.

1 kommentar:

Om böcker sa...

Frida, den här boken och det ämnen den tar upp, är väl skrämmande aktuell idag, med tanke på det som hände i Göteborg... Bra att du tar upp balansen mellan skönlitteratur och dokumentär: den balansgången går ju alla böcker som är skrivna som romaner, men baseras på en verklig händelse. Ibland är en balansgången svårare än annars, som i fallet med boken "Gömda", vet inte om du tagit del av alla turer kring den boken. Om inte gör gärna det :) Intressant.
Oavsett om det är dokumentärt eller ej, så kan ju boken innehålla "sanningar" . Tack för din presentation. /Christina