söndag 14 oktober 2012

Thomas Quick: Att skapa en seriemördare


Jag har läst boken "Thomas Quick - Att skapa en seriemördare" utav Hannes Råstam.
Varför jag valde den som biografi är för att den tar upp hela Sture Bergwalls (Thomas riktiga namn) liv och är liksom annorlunda skriven än en vanlig faktabok.


Boken handlar som sagt om Stures liv och hans historia. Man får följa Hannes och alla personliga samtal han har med Sture, rättsprotokoll, förhör i domstolen och morden han påstår sig ha begått. Den tar upp allt det som domstolen valde att bortse ifrån och hur media gjorde honom till en seriemördare.
Man får se saken inte bara ifrån Hannes sida eller den juridiska aspekten, utan även Stures själv. Hur han ser på det. Vad han har gjort och sagt och vad han anser om alla år. Inte bara det, utan även hur han mår.
Något som är väldigt intressant.

________________________


Varför jag valde att läsa den här boken överhuvudtaget är för att jag varit intresserad av fallet i flera år.
Det är fruktansvärt intressant enligt mig, inte bara Sture utan hur både media och domstol har valt att behandla det hela, för det finns så otroligt mycket fel i det hela som är under all kritik. Det är rätt svårt att ta någonting ur boken "bara sådär" för jag tycker att man måste läsa den så man ser helheten.
Man tycker faktiskt lite SYND om Sture när man läser boken, för man inser att han är inte ond, han är en svag individ med psykiska problem. Detta är verkligen Sveriges största rättsskandal.
Jag tror aldrig att fallet med Sture kommer att lösas. Jag tror inte det. Men man kanske kommer en bit på vägen iaf och jag önskar att föräldrarna till de barn som mördats får en ursäkt, levande eller ej.

Jag rekommenderar den här boken till alla som är intresserade utav kriminologi eller bara rent allmänt hört om Thomas Quick och vill veta mer. För den är otroligt bra! 5/5 får den, helt klart.
________________________

Jag tycker absolut att det är mer intressant att läsa om det varit på riktigt.
Ta alla dessa böcker om folk som haft det svårt, eller ja, rättare sagt folk som haft en gräslig uppväxt eller hemskt liv, och så visar det sig att det inte hänt. Ja, det låter väl hemskt att man VILL att det ska ha hänt, men det är inte så jag menar, utan jag menar att jag tycker att det är hemskt att låtsas att vidriga saker ska ha hänt en för att få pengar.
Det är så respektlöst.

/Hannah

1 kommentar:

Om böcker sa...

Hannah, en intressant och välformulerad presentation. Du väljer att lyfta fram vad boken handlar om och hur den gör det. Spännande att boken också ger en inblick i Thomas Quicks version och känslor, och i det här fallet skulle det kanske till och med vara svårt att förstå boken om det inte hänt på riktigt. Men, så klart, det är ju det boken handlar om... Har det verkligen hänt med Thomas Quick som inblandad. Skrämmande att upptäcka hur också media kan påverka i en rättsskandal och det är ju inte slut än. Tack för en spännande presentation/Christina