fredag 14 september 2012

Just Kids av Patti Smith
Jag har läst boken Just Kids av Patti Smith. Anledningen till att jag valde just denna boken, var för att jag läste den i somras och jag blev helt tagen av den. Jag har aldrig varit ett direkt fan av Patti Smith, men har heller aldrig tyckt illa om henne på något vis. Hon är lite av en ikon och jag respekterar hennes arbete, men hon har helt enkelt inte fallit mig i smaken. Så när en vän berättade att han hade boken och han hade bara hört bra saker om boken, så valde jag att låna den och läsa den under sommaren. Boken var slut dagen därpå.

Boken genomsyras helt och fullkomligt av en poetisk melodi som jag sällan hittar när jag läser böcker. Det finns få, särskilt biografier, som bibehåller mitt intresse och som får mig att vilja klättra in mellan bokstäverna och vara där, finnas tillsammans med karaktärerna.
Just Kids handlar om Patti Smith och hennes kärlek till Robert och deras resa från början till slut. Allting som händer där emellan, som är så viktigt för deras relation och för deras liv som skulle komma att bli. Man får ta del av Roberts tavlor och foton och av Pattis dikter. Också av deras vänner och de människor som på under den generationen skulle komma att bli gigantiska inom nöjesbranschen. Man får dela deras glädje och deras sorg.
Genom boken får man följa Patti och hur hon lever i New York som ung kvinna, som försöker slå sig fram med sin poesi, men som främst försöker få Robert att slå igenom.
Två blödande konstnärer på väg till berömmelse.

När jag sitter här och skriver så inser jag att jag skulle valt en annan bok att skriva en recension om, då jag inte vill berätta mer om bokens innehåll, utan istället skulle jag vilja att alla läste den för att få uppleva vilken magi en text kan utbringa.
Jag har bara gott att säga om Just Kids och även om jag inte är ett fan av Patti Smith ur en musikalisk synvinkel, så är jag definitivt ett stort fan av hennes skrivna ord.Hanna Medin, Helliden distans

1 kommentar:

Om böcker sa...

Åh, vad roligt att läsa att du tyckte så mycket om boken. Den ligger här hemma utan att ha blivit läst. Nu blir jag riktigt sugen. Du får med bokens handling, språket i den och dina egna tankar kring Patti Smith som person.Bra. Tack för ett inspirerande och välformulerat boktips.
/Christina