torsdag 8 mars 2012

Anastasia av Valdimir Megré


Anastasia är den första boken utav en serie på nio böcker som heter 'The ringing cedars' som skriven utav Valdimir Megré. Valdimir växte upp i Sovjetunionen under mitten utav 1900-talet. Så fort det blev tillåtet att bedriva eget företag, fick Valdimir chansen att börja arbeta på dem tre största passagerarbåtarna i Västsibiriska flodrederiet.

Boken handlar om Valdimirs egna möte med Anastasia. Det hela börja med att Valdimir var ute på floden och lätt ett ledningsfartyg lägga till vid en stranden utav en liten by, för att sälja och köpa diverse varor. Där träffade han på två äldre män, som gav honom förslaget att ta med 50 män och följa med dom två mil in i skogen, till Tajgan. Som sen boken kommer att utspela sig i. Anledningen till att dom skulle följa med var att dem två männen sade att det fanns ett ceder träd där som dom kunde såga ner. 40 meter högt, som dom rekommenderade att såga i tur till mindre delar, för att sedan ge dem till deras familjer och bekanta. Vilket Valdimir inte kunde se någon vettig anledning till att göra. Men tillslut gick han med och följde de två männen, vilket gav upphov tills han möte med Anastasia.

Anastasia var en ung kvinna, väldigt vacker och attraktiv till Valdimirs sinnen. Hon levde och var uppvuxen i den Sibiriska skogen. Hon hade inget hem, hon bodde i en glänta och sov i en jordgrotta. Härifrån består deras möte utav att Anastasia berättar för Valdimir hur hon lever, hon berättar ingående om hennes syn på odling, barnuppfostran, helande, sexualitet, religion och mycket mer. Allting i början är väldigt svårsmält för Valdimir. Där hans åsikter varvas med starka insikter, och att han får kämpa med tankar och känslor om han är fast ute i skogen med en galen häxa.

Jag finner denna bok väldigt underhållande, men då får jag ha överseende med att detta är Valdimirs första bok och han har ingen som helst bakgrund i att skriva böcker. Utan anledningen som han själv uttrycker det till varför han skrev dessa böcker var för att Anastasia sa att han skulle göra det. För att inspirera människor. Vilket han definitivt har gjort, dessa böcker har givit upphov till hundratals ekobyar, visioner om hur vi kan skapa våra samhällen som kan leda oss till en mer grönskande planet med fria, lyckliga och skapande människor. Med kunskap om att materiell utveckling inte gör människor lyckliga och att vi har glömt bort det enkla goda livet


Ulf Fredriksson

1 kommentar:

Om böcker sa...

Ulf, det verkar vara en bok med ett starkt budskap och på ditt sätt att beskriva läsupplevelsen,låter det som att det är viktigare än hur den är skriven. Ämnet kan ju fascinera lika mycket som språket ibland, allra bäst brukar det ju bli när båda bitarna är lika bra :)
Tack för en intressant presentation, ska du läsa de andra delarna?
/Christina