måndag 15 februari 2010

Supernova av Marika King


Det här är berättelsen om Lisa, en ambitiös tjej som lämnat småstaden i Dalarna för Handelshögskolan i Stockholm. Som överpresterande toppstudent får Lisa efter examen anställning hos en managementkonsult och livet snurrar på i ett allt högre tempo. Hennes arbetsplats är högst rankad bland studenterna på Handels och läsaren får inblick i en värld full av överprestation, rollspel och maktstrukturer. Och att prestera blir ett sätt att kväva osäkerhetskänslor.

Lisa upplever till en början arbetslivet som i ett framgångsrus och klättar snart på karriärstegen. Hon älskar detta liv med mycket arbete, stora inkomster och coola fester. Men i den värld som romanen skildrar gäller det också att anamma speciella koder och attityder för att hålla sig kvar.

Snart blir också Lisa kär i en gift kollega. Då deras romans inleds kryddas boken på ett kanske allt för förutsägbart sätt men läsaren får också en spännande skildring i hur äventyr och risker går före moral och vänskap. För även Lisas vänner får stryka på foten då hon någonstans på vägen tappar bort dem. Och desto snabbare livet fortskrider desto djupare tycks reflektionerna bli kring barndomen och de ”Svensson-arbetande” föräldrar hemma i Dalarna.

Tillslut går Lisa, inte helt oväntat, in i ”väggen” men förstår inte riktigt hur och varför. Och det är här, bland bokens sista kapitel jag tycker den är verkligen förtjänstfull. För även om romanens tema nästan blivit uttjatat på senare år, finner jag Marika King gå en liten annorlunda väg än många andra böcker på samma tema. Och kontinuerligt speglas också detta då Lisa återkommande i romanen reflekterar kring sitt ursprung.

Alltigenom känns Supernova modern med sitt driv, spänning och attityd. Sammanfattningsvis vill jag rekommendera boken, inte minst för dess avslutande kapitel där läsaren faktiskt kan hämta en hel del.

/Martin Stenson

1 kommentar:

Christina sa...

Martin, tack för ditt inlägg. Roligt att du tyckte om boken. En bra sammanfattning,lättöverskådlig och intressant presentation av dina tankar. Jag funderar på en sak: "finner jag Marika King gå en liten annorlunda väg än många andra böcker på samma tema" Vad är det som skiljer boken åt, från andra?
Vänligen Christian