onsdag 6 maj 2009

Doris Lessing

Jag har valt att skildra Doris Lessings prisbelönade roman Den femte sanningen (Nobelpriset fick hon 2007). Jag valde detta verk dels på grund av dess inverkan på kvinnorörelsen under 60 talet. Doris Lessings sätt att leker med orden och ständigt utmana med tunga frågeställningar gjorde valet självklart.

Doris Lessing föddes den 22 oktober 1919. Hon föddes i Iran men växte upp i Rhodesia numera (Zimbabwe). Doris föräldrar var på jakt efter rikedomen som majsodlingarna i Rhodesia utlovade. Dessvärre gick det mindre bra då priserna på majs sjönk. Livet på farmen var isolerat och Doris kände sig kvävd på kloster skolan hon antogs. När hon var 15år gammal flyttade hon hemifrån trots moderns ogillande. 1939 gifte hon sig, fick två barn men skildes efter bara 4 år. Hon anslöt sig till kommunisterna och gifte sedan om sig. Hon fick ännu ett barn men även detta äktenskap sprack.1949 flyttade Doris till London och återvände inte till Rhodesia förens 1995. Hon blev utvisad 1956 efter hennes debutbok Gräset sjunger. I gräset sjunger skildrar hon en vit bondfrus relation till en svart tjänare. Den är psykologisk och politisk.

Doris Lessing får reda på sitt nyvunna nobelpris

Den femte sanningen publicerades 1962 och var från början menad att bli två böcker. Doris Lessing ville först skriva en roman om skrivkramp och den bakomliggande frustrationen hos författaren. Hon började parallellt skriva en annan roman där hon lyfte fram en mer politisk sida i romanfiguren. Efter ett tag insåg hon att dessa två böcker i själva verket var en och samma. Hon sammanställde dom i form av anteckningsböcker, en gul, en röd, en svart och en blå. Romanfiguren delar upp dom för att kunna få struktur i sitt skrivande. Indelningen blev yrkesliv, kärleksliv, politiska liv och hennes vardagsliv. Tillsammans bildar dessa Den femte sanningen.

Romanfiguren Anna Wulf befann sig i ett vägsjäl när det kom till det mesta. Hon var mycket politiskt engagerad. Jobbat mycket för kommunismen varpå hon tillförde mycket med hjälp av sin författartalang. Men just under 50 talet då kommunismens grundprinciper började spricka i många länder hade Anna Wulf svårt att stanna kvar, samtidigt var hon tvungen att ge upp något hon brunnit för under många år. Det var inte bara detta som låg över hennes huvud. Hon hade överlag började tvivla på hela sitt sätt att leva. Anna var en stark kvinna och hade alltid varit, kunde inte se sig själv sitta i någon förortsvilla med man, barn och köksredskap. På 50 talet bemöttes hon av många som tvivlade på hennes revolutionerande sätt att leva som kvinna. Hon bodde ensam i centrala London med sin dotter och spenderade mesta dels av sin tid med sin väninna Molly. I en svindlade färd möts det förflutna och nuet. Samtidigt som hon funderar kring alla dessa livsfrågor tvivlar hon hela tiden på sin mentala hälsa. Vart går egentligen gränsen för galenskap?


Doris Lessing har skrivit över 30 böcker. Den femte sanningen blev hennes genombrottsroman.


Linda Gomes

1 kommentar:

Christina sa...

En väl genomarbetad presentation av både boken och Doris Lessing. Kul att se filmklippet och att läsa varför du valt just denna bok. Tack Linda.