tisdag 17 februari 2009

En början samt ett slut i lågor


"I våra dagar är det ju så, att varenda tjänsteman anser att man gett sig på hela systemet bara för att man förolämpar just honom."


Gogols första verk "Hans Kuchelgarten" fick så dålig kritik att han brände upp resterande upplagor och flydde landet. Hans resa förde honom till USA och sedan vidare mot Europa. Gogols resa blev inte speciellt långvarig dock, pengarna tog slut och han var tvungen att återvända till Ryssland. Mellan 1831-32 skrev Nikolaj "Kvällar på en lantgård nära Dikanka" Denna blev en succé och Gogol vann sina publikframgångar.


Det var inte förens 1843 Gogol släppte "Överrocken" En Novell han med hjälp av humor, ironi samt charm porträtterar tjänstemannen Akakij Akakijevitj vardag. Gogol lyckas med glans skildra byråkratins maktstege samtidigt lyfter han fram en ensam mans resa genom livet. Allt utifrån en överrock.
Akakije tvingas köpa en överrock för att klara av vinterkylan. Han tar från dom få besparingar han har och när han slutligen får sin överrock blir den bestulen. I denna enkla resa fångar Gogol upp händelser och vardagliga bekymmer som ingen annan.

1852 bodde Gogol i Italien och drabbades där av en depression. Den ledde i sin tur till manus i lågor. Han återvände till Moskva där han strax inpå avled.


Linda Gomes A2 Media Design


1 kommentar:

Christina sa...

Härligt lättsamt och lättläst. Du lyckas också lyfta fram en intressant detalj först och lockar mig som läsare på så sätt vidare in i din presentation - bravo! Lagom långt och bra att du lagt till bilder som lättar upp och fångar intresset.