onsdag 7 maj 2008

Mina drömmars stad

Mina drömmars stad
Mina drömmars stad är den fjärde boken ur Per Anders Fogelströms serie om Stockholm. Boken utspelar sig under 1860-1880. Henning Nilsson har lämnat sin barndoms stad för att bege sig till den förväntansfulla storstaden ihop om en bättre tillvaro. Han kämpar i den nya tillvaron om hans existens i fattigdomen. Han sliter med sitt mödosamma arbete i hamnen och försöker att försörja sin familj som han skaffat. Hans vän Tummen drömmer om revolution och försöker skapa intresse. Socialismen och arbetarnas rättigheter finns bakom hörnet men är fortfarande för nytt och okänt för folket i staden. Några få kraftansträngningar lyckas ändå skapas och några av de första strejkarna bryter ut ihop om bättre arbetsvillkor. Annika som var dotter till mannen som Henning var inneboende hos hade andra knep för att slippa fattigdomen, hon skrapade ihop sina få slantar till fina kläder som hon tjänade på värdshuset. När hon gick prydligt klädd på värdshuset skulle någon rik man komma och rädda henne från fattigdom och smuts. Andra gick de inte lika bra för de fick leva på prostitution och hårt arbete.

Om man jämför de första tre böckerna med denna blev jag en anning besviken eftersom jag tycker att de andra böckerna hade fått med mycket mer. De andra böckerna var mer detaljerade och hämdelserika. Boken var trots det ändå inte dålig. Boken skulle ändå få en 4a av en 5a av mig men de andra böckerna är verkligen en stor 5a för mig. Helt enkelt toppen. Boken jag läst nu handlade mer om några specifika människors vardag och innehöll inte så mycket av vad som hände runt omkring dem. Jag tycker Fogelström fick med de fattigas vardag trots att de första tre böckerna var händelserikare. De fyra sista böckerna kommer jag också att läsa under sommaren. Tack Christina för ett strålande tips av författare, de passade mig.

Av Cecilia Ekman

1 kommentar:

Christina sa...

Kul att du gillade dem! Hoppas att du får fortsatt trevlig sommarläsning :)
Det är som vanligt roligt att läsa dina tankar om det du läst och hur du väger den här mot de tidigare böckerna i samma serie. Skillnader och likheter - bra! Du skriver också en intressant sammanfattning av handlingen där du får med det viktigaste och lockar till läsning - tack ska du ha/Christina