tisdag 11 december 2007

Vävarnas barn

Per Anders Fogelström
Per levde under perioden 1917-1998 i Stockholm. Han arbetade som journalist från början av 40-talet och hans debut kom 1949 med en diktsamling. Efter det har han skrivit mängder med böcker. Det han är mest känd för är 5 böcker som han skildrar Stockholm under mitten av 1800-talet och hundra år framåt. Sen har han skrivit 3 böcker som skildrar Stockholm från mitten av 1700-talet och 100 år framåt i tiden. Han ville visa oss hur framför allt de fattiga hade det i Stockholm men även historiska händelser. Berättelserna bygger på verkliga händelser. Många gillar hans böcker som skildrar staden. Han var aktiv i kampen mot en Svensk atombomb och skrev en bok om det. Han har gjort kvinnoporträtt som ingen annan manlig författare har kunnat. Han skildrade de kvinnliga livet bra och de berodde nog mycket på hans uppväxt där bara kvinnor uppfostrade honom när hans pappa redan vid tidig ålder drog.

Vävarnas barn
Boken jag läst är den bok som han skildrar Stockholm från 1749 - 1779. Den handlar främst om de som arbetar på klädesfabriken Barnängen och om då tidens kvinnofängelsen Tukthuset och Spinnhuset. Boken tar upp hur de allra fattigaste i Stockholms har det. Hur de utsätts för orättvisor, svält och lidande. Man får också läsa om historiska händelser som sker i Sverige under denna tid och hur dessa händelser påverkar folket. Även hur orättvist behandlade kvinnor blev och hur de hade de på kvinnofängelsena. Jag tycker att boken är en av de bättre jag läst för du får en ganska bred bild över vad som händer under denna tid. Jag tycker att det är intressant att kunna jämföra och se ett mönster mellan hur vi levde då och nu. Per Anders Fogelstroms sätt att skriva boken är lätt läst och man kommer in fort i berättelsen. Han ger en bra beskrivning hur både miljön och människorna var.

Cecilia Ekman

1 kommentar:

Om böcker sa...

Kul att du gillade boken, Cecilia. Jag gillar din presentation av P A Fogelström. Precis som din sammanfattning, är den kortfattad, tydlig och intressant skriven. Du lyfter fram väsentlig och bra information. Besöker du Stockholm, så ta dig till Söder och Åsögatan, så hittar du de bostäder och den gatumiljö som beskrivs i Stockholmsserien :)
Jag håller också med om att Fogelström är både en kvinno- miljö- och historieskildrare av hög klass. Det är bara att gratulera - du har många böcker kvar att läsa.
Bra skrivet! Christina