torsdag 6 december 2007

Markurells i Wadköping

Hjalmar Fredrik Elgérus Bergman

Född 19:e september, 1883 i Örebro och avled 1 januari (alternativt 31 december, nyår i vart fall) i Berlin. Under skoltiden blev han tydligen mobbad för sin övervikt och i många delar av sitt liv dränkte han sorgerna i alkohol och droger, vilket han också förmodligen dog av. Hans författarskap mötte många motgångar, även hans debut ”Maria, Jesu moder”, och de fyra månader han spenderade i Hollywood var ingen succé. Markurells i Wadköping blev dock erkänd och ett flertal böcker tillkom. 1908 gifte han sig med Stina Lindberg, August Lindbergs dotter, dock hade han också flera homosexuella relationer vid sidan av sin fru då han hela tiden ifrågasatte sin sexualitet. Hans böcker utspelar sig ofta i miljöer som påminner om de i Bergslagen vilket var hans hemtrakter.

Markurells i Wadköping

Markurells i Wadköping utspelar sig i den fiktiva staden Wadköping. Den handlar om Harald Markurells familj och dagen då sonen Johan ska ta studenten. Den utspelar sig egentligen under endast den dagen men många tillbaka blickar görs så att den likväl kunde utspelas under flera år. Sonen är Haralds hela värld och fruktan att han inte ska bli godkänd under provet gör att han tar till en massa metoder för att försöka få honom godkänd såsom att bjuda lärarna på mat. Vid sidan av spänningarna kring studenten så hotas den mest aktade mannen i Wadköping och lokala industrin av just Markurells då han skickar in en uppgift om att den välbärgade mannen egentligen är konkursmässig. På samma dag som studenten tar plats och innan ansökan om konkurs antas så uppdagas det av Markurells egen fru att sonen Johan egentligen är son till Carl-Magnus de Lorche, som även är den konkursmässige affärsmannen.

- Jennifer Laében-Rosén

1 kommentar:

Om böcker sa...

En bra och välskriven sammanfattning av bokens handling.
Du har också valt ut lagom mycket fakta om Hjalmar själv, presenterat det på ett intressant och läsvärt sätt. Ibland skymtar dina egna åsikter fram och det läser jag gärna mer av - tack Jennifer!
Christina