torsdag 6 december 2007

Idioten av Fjodor Dostojevskij

Fjodor Michajlovitj Dostojevskij (1821-1881)

Jag har (nästan) läst boken idioten av Fjodor Dostojevskij. Jag läste inte färdigt eftersom den var för trög. Den vansinnigt långsamma händelseutvecklingen och alla konstiga namn som är omöjliga att uttala och komma ihåg gör boken till ett duktigt sömnmedel. Trots dess många brister skulle jag vilja passa på att säga något positivt också. Fjodor har lyckats med att göra sina karaktärer levande på ett sätt som jag sällan sett exempel på tidigare.
Vaför har snubben blivit så jäkla känd då? Ja inte var det för lättlästa och rikligt illustrerade böcker iallafall. Det bottnar nog i att han skriver om utstötta människor på ett bra sätt, han var kanske först med att skriva om just outsiders. I ryssland på 1800-talet kunde man få dödsstraff för att gå på fel möte så gubben är modig i mina ögon (eller rubbad) som vågar skriva samhällskritiskt också. Det är nog en bidragande orsak till att han är så känd och uppskattad.
Vill man verka intelligent och litterärt bevandrad och dessutom har ett par veckor utan något inplanerat rekommenderar jag att man läser något av Dostojevskij.

en högst objektiv och bra skriven recension av Daniel Hägerström A2

2 kommentarer:

Om böcker sa...

En högst personlig recension av Idioten!
Lättläst och rolig och definitivt uppfriskande.
Inget sömnpiller i alla fall :)
Tack Daniel - en fanfar också för att du var först att publicera dig.
/Christina

Unknown sa...

snälla lämna vår literatur i fred
ta er något lättare som motsvarar er utvecklingsnivå, typ karlsson på taket