tisdag 9 november 2010
1. Sammanfattning
Ungefär 150 rättegångar varje år, manipuleras av polis och åklagare i Sverige.
Polismannen Olle Liljegren gjorde en kometkarriär hos länskriminalpolisen i Stockholm, där han arbetade mot den organiserade brottsligheten. Länskriminalchefen uppskattade Olle Liljegrens prestationer och gjorde honom snabbt till en av landets genom tidernas yngsta kriminalkommissarier. Men Olle Liljegrens karriär fick ett abrupt slut, då han greps (mars 2004), anklagad för grov brottslighet, efter att Länskriminalpolisens börjat få det hett om öronen efter sina tvivelaktiga arbetsmetoder.
Det var den snabbt expanderade organiserade brottsligheten (maffian) som väckte stark samhällsdebatt under 90- talet där man uppfattade maffian som direkt systemhotande samhället. De polis - och åklagare som arbetade särskilt mot dessa maffialiknande grupperingar kom att flytta fram sina positioner i ett tyst samförstånd, i syfte att komma åt maffian. Infiltrationsverksamhet - och brottsprovokationer, kom att ses som viktiga angreppsätt. Men dessa arbetsmetoder är inte tillåtna i Sverige. Polis - och åklagare hindrades därför att öppet kunna redovisa för denna verksamhet. Olle Liljegren menar att dessa hemliga arbetsmetoder kom att bli en praxis inom Polisen, just mot den systemhotande brottsligheten.
I och med att polisens olovliga infiltrations - och brottsprovokationer hemlighålls, innebär det också att viss information måste undanhållas domstolarna, och istället att ersättas av fiktiva versioner av händelseförloppen, (här beskriver boken en rad roliga exempel för hur fel det kan bli när en utredning vrids). Domstolarna får inte chansen att göra rätt bedömning. Effekten blir att polis - och åklagare bestämmer domarnas utgång. Dessa poliser och åklagare kom därmed att utgöra en egen stat i staten.
Det var s.k. gottlandsärendet år 2000 då det uppmärksammades att en knarksäljare “råkade” dömas som köpare av sitt egna knark, som det började nystas upp att polisen omkonstruerat förundersökningen för att dölja vissa spår av olovlig infiltrations - och brottsprovokationsverksamhet där polisen i själva verket agerade köparen. Medieuppmärksamheten ledde till att Länskriminalpolisen snabbt påbörjade en omfattande “städning” för att sopa igen alla spår av olovlig verksamhet inom myndigheten. Som en effekt av detta kom Länskriminalen att offra Olle Liljegren, som ensamt kom att få bära hundhuvudet för en etablerad praxis inom Länskriminalpolisen.
2. Vad tycker jag om boken
Bokens först kapitel är spännande, ungefär som en deckare. Men snart kom detta att tappas och författaren börjar alltmer fastna i ointressanta detaljer. Det är uppenbart att författaren hela tiden söker bevisföringar som försök att sätta dit utpekade polischefer och bevisa dem skyldiga till brott i form av olovlig polisverksamhet, (infiltrations - och brottsprovokationer).
Boken/författaren tar upp väldigt mycket om det så kallade Gottlandsärendet och särskilt dåvarande Länspolismästare Carin Götblad som pekas ut som skyldig för olovlig polisverksamhet. Författaren fyller här ut 1/3 av bokens innehåll.
Jag upplever bokens upplägg som en sämre förundersökning. Jag hade önskat att författaren istället hade analyserat de faktiska förhållningsramarna inom Länskriminalens väggar istället för en massa bevisprövningar. Att Polisen bedrivit olovlig verksamhet borde väl snabbt vara avklarat på ett par sidor och inte behövas ältas genom hela boken. Jag skulle mer vilja veta de faktiska turerna för hur det egentligen förhöll sig mellan åklagarmyndighetens enhet för organiserad brottslighet och Länskriminalens motsvarande rotel. Olle Liljegren nämner ju själv om rådande informell praxis inom Polis - och åklagarväsendet. Därmed kan man ju också anta särskilt upprättade förhållningsregler. Här skulle jag vilja veta hur det egentligen förhöll sig.
3. Författaren
Dick Sundevall är känd rättsjournalist och författare. Rättsfrågor är hans stora intresse och han vill gärna belysa brister inom rättsväsendet.
Dick Sundevall är född 1946 i Uppsala.
Han blev känd i samband med hans avslöjanden kring fallet Joy Rahman. För detta nominerades han till stora journalistpriset samt mottog Ordfronts demokratipris. Han uppmärksammade även det så kallade "Rinkebymordet", bland annat med boken Tre bröder, 2005, där bl.a. han och mottog guldspaden. (Källa; Wikipedia)
Genom boken Hanteraren uppfattar jag författaren som en typisk sakframställare och paragrafryttare, som saknar inlevelseförmåga i sin framställan. En tråkig författare helt enkelt som gillar att gå i gång på brister i form av petitesser inom rättsväsendet, och gärna blåsa upp dessa. Om Dick inte varit journalist så är det min bestämda uppfattning att han skulle ha varit en framstående - och trogen rättshaverist istället.
Henrik Öst
söndag 7 november 2010
Alla kungens hästar av Emelie Cajsdotter
Jag tänkte att jag skall börja med att berätta om mitt val att plocka upp just denna boken, det hela började med att min granne berättade om att de fått hjälp med sin ponny av en lite underlig kvinna som talade med hästar, namnet var Cajsdotter men jag lade inte särskilt stor vikt vid det hela tills plötsligt en kväll jag fick för mig att kolla upp vem den här Cajsdotter var så jag googlade henne helt enkelt och till min förvåning fick jag se att det var en kvinna som jag tidigare kännt en viss samhörighet med då jag kring år 2000 läst en bok som heter ”De ovanliga” där det finns ett stycke om denna Emelie och jag blev helt till mig då jag tog fram den boken igen och läste om stycket och fick återuppleva allt det jag då kännt. Detta var nämligen en tid tillbaka då allt inte var så lätt i mitt liv och genom Emelies berättelse fick jag hopp och nu äntligen så har jag fått träffa henne vilket var en fantastisk upplevelse eftersom jag redan visste att jag tyckte om denna människa och jag blev verkligen inte besviken vid vårat möte, då denna kvinna många gånger tittade på mig där jag stod så hände någonting, jag insåg att hon inte bara tittade på mig utan faktist såg mig vilket är någonting väldigt sällsynt bland människor så jag beslöt mig för att läsa hennes bok ”alla kungens hästar” och för att kontakta henne för mina egna hästar.
Om boken
”Lyssna, sade den tyste mannen. Lyssna, så att ni kan höra vad jag säger.”
I den här boken berättar Emelie om sitt liv och hur hon efter drömmar om natten kom att resa till Jordanien och Amman där hon kom att ta hand om just kungens hästar. Hon berättar också om andra resor hon gjort på grund av sina drömmar, om sitt liv i den svenska skogen och så redogör hon för sina samtal med djur och växter.
Ett vackert smakprov ur boken
”Den allra första rörelsen var friktionen mellan himmel och jord, så lyder den maoriska skapelseberättelsen. I vibrationen som uppstod, skapades ett ljud. En våglängd, som sedan spred sig för att anta nya och åter nya former.
En sten, ett gruskorn. Den första materian rörde sig mycket långsamt. Vågorna sköljde över sanden och skapade en rytm. Ur den rytmen föddes glädjen, den allra första känslan, ur glädjen föddes viljan att röra sig. Dansen var den första rörelsen, som skapades av fri vilja.”
Boken är trots sitt lite knepiga sätt och kanske just därför en väldigt vacker historia, av vilken man med någorlunda öppet synsätt kan lära sig mycket om sig själv och sin omgivning. Även om boken kan kännas aningen svårläst till en början, dels för alla namn från fjärran länder och för det lite hoppiga framläggandet av historien, så förstår man efter hand att ett kronologiskt upplägg inte är av någon betydelse, det viktiga är inte att veta vad som kom först eller sist i händelseförloppet utan bara att det kom.
Den här boken gav mig en uppsjö av känslor och fick mig stundtals att sitta i tårar utan någon till synes egentlig förklaring och det är en bok jag faktist tänker läsa om, och om inte det är ett gott betyg så vet jag inte vad.
Och till sist så vill jag ge ett litet stycke till dig Christina och detta angående våra otaliga diskussioner kring språkets betydelse vid upplevelsen ; )
”Någon som är nyfödd, fortsatte hon, ser utan att förstå. Och har på det viset förstått allting, eftersom det inte finns någon begränsning. Men saknar förmåga att utrycka det med ord, då även uttrycket hade varit en begränsning”
Detta förmedlat av Kajsa en ung schäfertik.
Ronja Risberg
onsdag 3 november 2010
Bokläsning:Flykten från Stalins läger
Det var många detaljer som tog tag i en, men en speciell som jag vill återberätta. Det är hur dom efter hela den här strapatsen, skäggiga, håriga, fulla med löss och trasor till kläder samt väldigt undernärda,fick en helt annan bild av varandra när dom faktiskt kunde se hur dom egentligen såg ut! Tvättade, håret klippt(bortrakat) och rena, nya kläder! För trots att dom varit på flykt i nästan ett helt år så hade dom inte kunnat lära känna varandra riktigt. All tid och energi hade lagts på att överleva!
Efter jag hade läst klart boken så Googlade jag på Slavomir Rawicz och fick då läsa att det kanske är si och så med sanningshalten i hans memoarbok. Boken har blivit hyllad över hela världen och man har förundrats över hans livsöde. Nåväl, lite fadd smak får jag väl i munnen av att boken blir ifrågasatt men summa sumarum tycker jag det var en väldigt spännande bok.
Peter Ström
måndag 11 oktober 2010
Inspärrad
Denna sanna berättelse är en av dom mest gripande jag läst på länge.
Teresa omhändertogs redan som bebis pga att hennes mamma var psykiskt sjuk och hennes pappa alkoholist.
Efter att hon tillbringat sin barndom i olika barnhem hamnar hon på Kendall House. Ett hem för mycket ”störda” tjejer.
Det var nu som Teresas mardröm skulle börja. Personalen drogade ner henne, tvångs medicinerade med farligt höga doser, spärrade in henne och ofta förekom det både fysiks och psykisk misshandel. Inte långt efter detta som det sexuella utnyttjandet började.
Efter att Teresa genomlidit många år av tortyr, droger och våldtäkter så kämpar hon idag med att hjälpa andra som varit i samma situation.
Susanne Strålman
onsdag 6 oktober 2010
Det ska bli ett sant nöje att döda dig av Magdalena Graaf
Boken är väldigt känsloladdad, ibland nästan overklig att förstå. Den skildrar ett samhälle som brister när det gäller att hjälpa de svaga och utsatta, men som också visar ett samhälle som prioriterar, på fel sätt. Och allra viktigast, den visar att det finns en del underbara människor, som inte bara gör sitt jobb, utan lägger ner sin själ i andra människor.
Utdrag ur boken:
”Just när vi hade öppnat porten och kommit ut på gården hörde jag hur det klickade till på det där välbekanta vis som innebar att någon med ett vapen i handen gjorde en mantelrörelse. Jag vände blicken upp mot vår balkong och möttes av det öppna hånet i hans stirrande ögon och såg hur han lyfte kolsyrepistolen och riktade den rakt mot oss. Jag reagerade blixtsnabbt och skyddade Isaks ansikte samtidigt som jag började springa för livet. Jorma sköt mot oss; skotten ven omkring mig och jag kände hur jag blev träffad i ena benet. Men jag stannade inte förrän jag nästan föll ihop av smärtan och utmattningen.”
”Om jag hade duschat och tagit på mig rena kläder på morgonen, så var det enligt honom för att göra mig fin för min älskare. Då kunde han slita av mig kläderna och låta mig sitta naken på balkongen och ”skämmas” medan han själv satt på golvet i lägenheten och lekte med Isak samtidigt som han hånlog mot mig genom fönstret. ”
Innan jag började läsa boken var jag väldigt skeptisk och faktiskt lite fördomsfull, mot Magdalena. En utvikningstjej kan ju inte ha så mycket vettigt att skriva om, tänkte jag. Jag tänkte fel. Magdalenas historia är fruktansvärd och jag tycker att det är väldigt tufft av henne att skriva med en sådan öppenhet som hon gör i boken. I hennes bok så tror jag tyvärr, att det finns många kvinnor som känner igen sig. Genom att ge ut den här boken tror jag att Magdalena sprider hopp till dem som är i liknande situationer.
Under tiden jag läste kunde jag ändå inte låta bli att tänka, hur någon som är förtryckt på det sättet, och är så pass kuvad, kunde sluta som just en utvikningsmodell. Svaret är antagligen uppmärksamheten, att få känna sig vacker, uppskattad och omtyckt. även om det enligt min åsikt, är helt fel väg att gå för att känna så. En annan anledning är nog att det var snabba pengar, och bra betalt. i vilket fall, så har Magdalena gått från botten, till att idag leva ett lyckligt Familjeliv, och det absolut viktigaste, ett liv i Frihet.
Av: Jenny Fransson
fredag 30 april 2010
Pojken som inte fanns
Titel: Pojken som inte fanns
Författare: Dave Pelzer
Av Sara Yari
Pojken som inte fanns är fortsättningen på Pojken som kallades Det. Den är nästan lika hemsk som Pelzers första bok, men inte på samma gastkramande sätt. Den här boken är både tragisk och rik på känslor, men eftersom Dave nu flyttar ifrån sin biologiska mamma och kommer bort från det ständiga dödshotet som hon utgjorde under hans barndomsår, så är läsningen en aning lugnare.
Boken utspelar sig i en amerikansk förort på 70- talet och handlingen utgår förstås ifrån hur Dave hanterar de olika situationer som han ställs inför. Trots att han vittnade mot sin hänsynslösa mamma i rättegången och att hon har sagt till honom att hon aldrig vill se honom, släpps hon fri och kämpar efter att få tillbaka sin son. Dave får därför även i denna bok försöka fly ifrån henne och myndigheter som anser att han hittat på historierna om de grymma händelser som hans mamma utsatte honom för.
Vi får även följa med Dave till de fem olika fosterhem och anstalter som han besöker och hur han tacklar både fosterföräldrar och andra fosterbarn. Hela tiden så beskriver han sin upplevelse av personerna i hemmen. Han är rädd och osäker på sig själv och sin omgivning och gör allt för att passa in någonstans både bland kompisar och familjemedlemmar
Under bokens gång så brottas Dave med sina inre konflikter. Han kämpar mot tankar som att han inte betyder något och frågar sig ständigt varför hans mamma behandlade honom som hon gjorde. Vad hade han gjort för fel som hans bröder inte hade gjort för att bli torterad på det sätt som hans mamma utsatte honom för? Hur ska han bete sig för att verkligen bli älskad och är han verkligen värd andras kärlek?
Även konflikter mellan hans fosterföräldrar och andra ungdomar förekommer i boken. En del av de familjer som han bor hos vet inte hur de ska hantera hans situation. De har inte varit med om barn med liknade problem tidigare.
Även konflikter i skolan drabbar pojken. Där blir han bland annat utnyttjad och utstött av barn som lyckas styra över honom. Dave tror hela tiden att han har hittat de rätta vännerna men istället för att bli behandlad med respekt påverkar ”kompisarna” honom till att begå elaka och kriminella handlingar. Detta går Dave med på även fast han vet att det är fel enbart för att vinna vänner och för att passa in någonstans. Miljöerna varierar dock väldigt mycket eftersom huvudpersonen som sagt bor hos så många personer under bokens gång. Därför är det svårt att ge en exakt och övergripande bild av hur miljön runt om kring Dave ser ut.
En annan person som också är viktig för bokens handling är självklart Daves mamma. Hennes namn nämns aldrig i boken utan hon existerar enbart genom namnet ”Hon”. Även i den här boken är hon en psyksjuk mor som gör allt för att förstöra för Daves nya liv. Hon tar alla chanser hon kan för att få träffa Dave och för att få honom att må dåligt.
Författaren beskriver sina tankar med okomplicerade och lättsamma ord det är enkelt att leva sig in i Daves bladade känslor. Jag känner sympati och lider med pojken som konstant brottas med sina tidigare upplevelser under hela bokens gång. Rädsla, längtan och ett enormt kärleksbehov kommer tydligt fram på varje sida i boken.
Egna tankar
Författarens självbiografiska böcker får alla som har läst dom att öppna sina ögon. Dom får en att bli modig så att man kan ingripa om misstänker att händelserna i böckerna sker omkring en. Idag är han vuxen och har den underbar fru och son som han älskar djupt. Han har emot all odds lyckats skapa sig ett meningsfullt och kärleksfullt liv. Man skulle aldrig ana vad han har varit med om.
Det är otroligt hur han har lyckat gå vidare i livet utan att känna vrede, bitterhet och sorg. Jag tycker att böckerna är bra och att budskapet når fram väldigt tydligt. Svaret på varför mamman valde just David till sitt livs hatobjekt bland alla sönerna förblir obesvarad.
tisdag 27 april 2010
Sagan om Ringen J.R.R Tolkien
Den första boken, av tre, handlar om en liten hob som heter Frodo. Han får tag i ringen genom sin farbror Bilbo som lämnat den till honom för att han själv ska ut på äventyr. Ringen skapades av Sauron, en ond härskare som tänkte ta över hela världen. Sauron förlorade kriget men dog inte helt, hans allsmäktige öga fanns fortfarande kvar och han la hela sin kraft på att hitta sin kära ring igen så han kan få tillbaka sina krafter.
Frodo får då i uppgift att ta ringen till Domedagsberget och förstöra den. I hans följe finns hans bästa vän Sam, Merry och Pippin. Men även trollkarlen Gandalf, alven Legolas, Prinsen Boromir, dvärgen Gimli och den laglöse Aragorn. Under deras färd stöter de på massa problem såsom orcher, urtida vålnader och vattenodjur.
Frodo är den som bär på ringen så det krävs mest av honom eftersom ringen hela tiden vill tillbaka till sin härskare. De är även fördöljade av 9 ringvålnader som var före detta kungar. De blev lurade av Sauron och är ni hans tjänare.
Sagan om Ringen böckerna är kända och väldigt omtyckta över hela världen. Jag personligen tycker att de var så bra att jag var tvungen att läsa alla böckerna på engelska också. De har ju även gjort filmer av böckerna som blev enorma succér. För alla de som ej har läst dessa böckerna rekommenderar jag att ni gör det.
Simon Cederblad
Skadad av Cathy Glass
Boken som jag har läst handlar om en flicka som blivit omhändertagen av de sociala myndigheterna. Hennes mamman är drogmissbrukare och pappan är alkoholist.
Cathy Glass kommer att bli Jodies foster mamma. Cathy har en lång erfarenhet att ta i mot fosterbarn. I tjugo års tid har hon hjälpt barn.
Jodie är 8 år när hon kommer till familjen Glass men innan dess har hon avverkat fem fosterhem inom en fyra månaders period.
Hon är en okontrollerbar tjej som är mycket aggressiv. Hon har bland annat satt eld på en hund, skär sig själv och gömmer sig bakom en mängd olika personligheter.
Jodie använder sig av olika utpressningar mot Cathy och den ena är att om hon inte får som hon vill hotar hon med att bajsa på sig.
Jodie verkar sakna empati och hon väljer helst att vara ensam att leka.
Hennes utveckling är sen och har en motorik som en fyra åring.
Det är ett stort frågetecken varför denna flicka beter sig som hon gör. Hon sparkar, slåss och bajsar på sig. Men varför detta beteende ?
När Jodie börjar känna sig trygg hos Cathy anförtror sig hon sin hemska historia åt henne.
Det Cathy nu får reda på ska absolut inga barn få uppleva. Det är fruktansvärt!
Boken var en av de intressantaste jag har läst på länge jag kunde inte sluta att läsa.
Den är verklighetsbaserad och man får en inblick i hur myndigheter fungerar och vad dom blundar för. Den är helt klart lässvärd.
Den långa vägen ut ur helvetet - Marilyn Manson med Neil Strauss.
Den här boken handlar om Brian Warners väg till berömmelse och kändisskap.
Det börjar med att han berättar om sin barndom och alla sjuka saker som han upplevde då. Bland annat om vistelser i hans farfars källare, där han och hans släkting hittar foton på djurporr och en kista full med sexleksaker. Han skriver också om sina år som mobbad tonåring och alla sina destruktiva relationer till flickvänner.
När han väl berättat om sina år innan han blev Marilyn Manson, så börjar det handla om allt knark och hur de försöker göra en ny skiva. Om hur svårt det var att få ihop gruppen vid samma tillfälle.
Det var en intressant bok som fick en att få en helt ny syn på Marilyn Manson. Det är även mycket i den som förklarar varför han är som han är idag.
Maria Schreiber
De Utsötta av Catherine Cookson
De utstötta handlar om en familj i 1800-talets England. Fadern i familjen, Nathaniel, var gift sedan innan när han träffade sin stora kärlek. Han hade levt i ett kärlekslöst förhållande där frun var alkoholist och spenderade största delen av tiden i flaskan. Under denna tiden var det inte tillåtet att skilja sig, så när han lämnade sin fru för en annan blev det väldigt omtalat och han blev genast hatad. Nathaniel och hans stora kärlek, Maria, får även sex barn, vilka inte får en lätt uppväxt.
Familjen som bor en bit utanför staden/byn är näst intill självförsörjande, men de behöver då och då ta sig in till staden för små ärenden. eftersom barnen är födda utanför äktenskap blir de sedda som oäktingar och blir behandlade därefter. De blir spottade på, misshandlade och många glor argt på dem.
Genom boken får vi följa äldsta dottern Anna som tillsammans med sina syskon kämpar för att få tillbaka sin stolthet och respekt. Eftersom de blivit så dåligt behandlade av byborna har alla barnen varit hemskolade, Nathaniel var lärare men blev avskedad i samband med att han lämnade sin fru. Barnen fick därför en bra utbildning och lärde sig mycket om litteratur, världen och bibeln. Anna kunde utnyttja detta och tog jobb som privatlärare hos traktens adliga familj. Frun i huset var dock väldigt otrevlig och misshandlade sina tjänstefolk för minsta lilla. Mannen i huset hade dock ett gott öga för Anna, han behandlade henne väl och bad henne stanna även när hon tvivlade på om hon verkligen orkade vara kvar längre. Detta retade frun ännu mer och minsta chans hon fick spenderade hon till att göra livet surt för Anna. Mannen i huset har även en bror, Timothy, som även han tycker mycket om Anna, dock håller han sig på avstånd eftersom han skäms för sig själv, han har epilepsi.
Allt slutar i en kamp mellan Timothy och hans broder om vem som vinner över Annas hjärta och vem som förlorar hela sin heder och vilka som får hedern tillbaka.
Jag tycker boken var bra. Jag kom in i den relativt snabbt, men den var betydligt bättre när den började berätta från Annas sida och inte föräldrarna. Det var kul att följa henne men man blev ibland så arg på hur byborna och frun i huset behandlade henne. Jag gillar speciellt slutet, eftersom lyckliga slut alltid är kul att läsa. Det finns egentligen inget negativt med boken utan den skulle passa de flesta, speciellt de som gillar den mer klassiska romantiska genren.
av Isabella Grepp
tisdag 23 februari 2010
Da Vinci Koden av Dan Brown
Utdrag ur boken när professor Langdon befinner sig i Grande Galerie, på Louvren som är mordplatsen:
”Som ni kanske vet”, Sa Fache med ögon som lyste i det violetta skenet, ”använder polisen ultraviolett ljus för att söka efter blodspår och annan teknisk bevisning på brottsplatser. Ni förstår hur förvånade vi blev…” Plötsligt riktade han ljuset mot liket. Langdon tittade ner och tog i bestörtning ett steg tillbaka. Hjärtat bultade i bröstet då han betraktade den bisarra synen på parkettgolvet. Bredvid liket lyste lila bokstäver som tecknade intendentens sista ord. Langdon stirrade på den skimrande texten och kände att dimman som hade omgett honom hela natten tätnade. Langdon läste orden en än gång och tittade upp på Fache. ”Vad i helvete ska det här betyda? ” Faches ögon lyste vita. ” Det Monsieur, är precis vad ni är här för att svara på”
Utdrag ur boken när silas har straffat sig själv:
Silas låg på mage på bastmattan i sitt rum och lät blodet i såren efter piskrappen stelna i luften. Efter nattens andra omgång med gisslet kände han sig yr och kraftlös. Han hade ännu inte tagit av sig cilicebandet, och han kände blodet sippra nerför lårets insida. Ändå tyckte han inte att han hade rätt att ta av det.
Boken är spännande från början till slut. Alla klurigheter och hinder som de möter på vägen gör att man inte vill sluta läsa! Jag tycker att boken är väldigt välskriven med alla målningar, byggnader och annan fakta som finns med.
Den religiösa handling som boken har, har blivit mycket omtalad. är man djupt troende kristen, finns det kanske risk för att boken inte är populär. Man kan se den som en påhittad story, eller en tveksam teori, eller tolka den på vilket sätt man vill. Men all fakta om målningar och fakta om olika organisationer stämmer överens med verkligheten. Jag tyckte att den var ett mästerverk!
Av Jenny Fransson
måndag 22 februari 2010
En Blomma i Afrikas Öken av Waris Dirie
En bok om en sann berättelse. En stark skildring om en värld som känns så långt borta men som faktiskt är en del av den värld vi lever i idag.
Waris Dirie jobbar idag som fotomodell och som goodwill - ambassadör för FN, där kämpar hon för att få stopp på könstympning som hon själv fick uppleva då hon var runt fem år.
I En blomma i Afrikas Öken får man följa Waris resa från öken i Somalia till dit hon är idag. Hon berättar om sitt liv i Somalia där hon levde med sin mamma, pappa, syskon och deras djur. Hon berättar om hur hennes vardag såg ut, hur varje dag var en kamp. Hon delar även med sig av fina minnen som då hon lekte med sina syskon. Vid fem års ålder är det hennes tur att ”bli kvinna”, hon ska bli omskuren. Hennes äldre syster Aman har redan varit med om det och Waris råkade se när det hände och det är bilder hon aldrig kommer att glömma.
Här är ett utdrag från boken när Waris beskriver den kvällen som ska göra henne till en kvinna;
”Den natten låg jag vaken i spänd förväntan tills Mama plötsligt stod lutad över mig. Himlen var fortfarande mörk och det var precis i det ögonblicket – strax före gryning – när det svarta nästan omärkligt ljusnar till grått. Hon gjorde tecken åt mig att vara tyst och tog mig i handen. Jag ryckte åt mig min lilla filt och stapplade, ännu halvt sovande, efter henne. Nu vet jag anledningen till att de för iväg flickorna så tidigt på morgonen. De vill skära i dem innan någon annan vaknar, så att ingen ska höra hur de skriker. Men, även om jag var förvirrad och omtumlad då när det hände, så gjorde jag bara som jag blev tillsagd. Vi vandrade bort från vår hydda, ut i snårskogen. Här ska vi vänta, sade Mama, och vi satte oss på den kalla marken. Himlen ljusnade långsamt, jag kunde nätt och jämt urskilja några gestalter, och strax hörde jag ljudet av zigenarkvinnans sandaler. Mor ropade kvinnans namn och tillade: Är det du? ”Ja, här borta är jag”, hördes en röst, trots att jag inte kunde se någon än. Sedan stod hon plötsligt precis intill mig utan att jag hade sett henne närma sig. ”Sätt dig här”. Hon gjorde tecken mot en flat sten. Det förekom inget samtal, ingen hälsade. Inget ”Hur mår du?” Inget” Det som kommer hända idag kommer göra väldigt ont, så du måste vara duktig flicka.” Nej, ”Slaktarkvinnan” var strikt affärsmässig.
Mama rykte åt sig en bit aven rot från ett gammalt träd och placerade mig sedan på stenen. Hon satte sig bakom mig, drag mitt huvud bakåt åt sitt eget bröst och lade sina ben grensle över min kropp. Jag slog armarna runt hennes höfter. Mor placerade roten mellan mina tänder. ”Bit hårt i den här.” Jag kände mig skräckslagen när minnena av Amans plågande ansikte plötsligt kom störtande över mig. ”Det här kommer att göra ont!” mumlade jag med roten i munnen. Mama böjde sig över mig och viskade till mig: ”Du vet att jag inte kan hålla fast dig. Det är bara jag här nu! Så försök vara en duktig flicka, älskling. Var modig för Mamas skull, så kommer det att gå fort.” Jag kikade mellan mina ben och såg zigenarkvinnan göra sig beredd. Hon såg ut som vilken gammal somalisk kvinna som helst – med ett färgstarkt tygstycke svept runt huvudet och en färgglad bomullsklänning – men hon log inte. Hon tittade strängt på mig, med något dött i blicken, och började sedan rota igenom en stor gammal kappsäck. Jag följde hennes minsta rörelse med blicken eftersom jag ville veta vad hon skull skära mig med. Jag förväntade mig att se en stor kniv, men istället drog hon upp en bomullspåse ur kappsäcken. Hon stack ner sina långa fingrar i kappsäcken och fiskade upp ett trasigt rakblad. Hon undersökte det genom att vända det fram och tillbaka. Solen hade precis stigit upp, och det var tillräckligt ljust för att man skulle kunna se färger, men inte några detaljer. Men jag såg att den naggade rakbladskanten var täck av intorkat blod. Hon spottade på rakbladet och torkade av det mot klänningstyget. Medan hon gned rent rakbladet, blev det alldeles mörkt för mig eftersom min mor band ett tygstycke för ögonen på mig som en ögonbindel. Innan jag visste ordet av började hon skära av mina könsorgan. Jag hörde ljudet av ett slött rakblad såga fram och tillbaka såga fram och tillbaka genom huden.”
Jag ryser varje gång jag läser detta. Boken är otroligt svår att släppa när man har börjat läsa den. Man skrattar, gråter och ryser igenom hela boken. Jag rekommenderar starkt att fler läser En blomma i Afrikas öken. Jag älskar att läsa sanna berättelser, men just denna bok har satt spår i mig som jag aldrig kommer att glömma.
Visste ni att kvinnlig könstympning är den förhärskade sedvänjan i 28 länder i Afrika, FN uppskattar att omskärelse har utförts på omkring 130 miljoner kvinnor och flickor. Minst 2 miljoner flickor riskerar att bli nästa offer, vilket betyder 6000 flickor varje dag.
Av Jenny Kassell
måndag 15 februari 2010
Supernova av Marika King
Det här är berättelsen om Lisa, en ambitiös tjej som lämnat småstaden i Dalarna för Handelshögskolan i Stockholm. Som överpresterande toppstudent får Lisa efter examen anställning hos en managementkonsult och livet snurrar på i ett allt högre tempo. Hennes arbetsplats är högst rankad bland studenterna på Handels och läsaren får inblick i en värld full av överprestation, rollspel och maktstrukturer. Och att prestera blir ett sätt att kväva osäkerhetskänslor.
Lisa upplever till en början arbetslivet som i ett framgångsrus och klättar snart på karriärstegen. Hon älskar detta liv med mycket arbete, stora inkomster och coola fester. Men i den värld som romanen skildrar gäller det också att anamma speciella koder och attityder för att hålla sig kvar.
Snart blir också Lisa kär i en gift kollega. Då deras romans inleds kryddas boken på ett kanske allt för förutsägbart sätt men läsaren får också en spännande skildring i hur äventyr och risker går före moral och vänskap. För även Lisas vänner får stryka på foten då hon någonstans på vägen tappar bort dem. Och desto snabbare livet fortskrider desto djupare tycks reflektionerna bli kring barndomen och de ”Svensson-arbetande” föräldrar hemma i Dalarna.
Tillslut går Lisa, inte helt oväntat, in i ”väggen” men förstår inte riktigt hur och varför. Och det är här, bland bokens sista kapitel jag tycker den är verkligen förtjänstfull. För även om romanens tema nästan blivit uttjatat på senare år, finner jag Marika King gå en liten annorlunda väg än många andra böcker på samma tema. Och kontinuerligt speglas också detta då Lisa återkommande i romanen reflekterar kring sitt ursprung.
Alltigenom känns Supernova modern med sitt driv, spänning och attityd. Sammanfattningsvis vill jag rekommendera boken, inte minst för dess avslutande kapitel där läsaren faktiskt kan hämta en hel del.
/Martin Stenson
söndag 31 januari 2010
När jag hör din röst
Författare: Stephenie Meyer
Genre: Ungdom
Ämnesord: kärlek, spänning, ungdom
Bella firar sin födelsedag tillsammans med Edward och hans familj. Men firandet får ett minst sagt abrupt slut när Bella skär sig på en glasskärva och familjens ''yngsta'' vampyr inte kan lägga band på sina känslor utan kastar sig över henne. Händelsen får Edward att inse vilken fara han och hans familj utgör för Bella och han ser ingen annan utväg än att lämna henne. Bella sörjer Edward och dras djupare och djupare ner i en depression. En dag får hon se en av männen som Edward tvingades rädda henne ifrån. Utan att tänka på konsekvenserna närmar hon sig mannen. Plötsligt hör hon Edwards röst inuti sitt huvud. Med orolig stämma varnar han henne och hon fylls av ett märkligt lugn. Efter den händelsen ser Bella till att hamna i den ena farliga situationen efter den andra för att få höra hans röst igen. Tills hon kastar sig utför klipporna ...
Utdrag ur boken:
''Sluta genast, Bella''
Mina muskler frös till is. För det var inte jessicas röst som tillrättavisade mig den här gången. Det var en ursinnig röst, En välbekant röst, en underbar röst- Len som sammet, trots att den var så uppröd.
Det var HANS röst -jag var noga med att inte tänka hans namn- och det förvånade mig att ljudet av den inte slog omkull mig och fick mig att krypa ihop på Asfalten i plågad sorg. Men jag kände ingen smärta, Ingen alls.
I samma ögonblcik som jag hörde hans röst klarnade allt.
Zebastian K Allmänna linjen media/design
Om jag kunde drömma
Genre: Ungdom
Ämnesord: kärlek, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2006
Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig sovstad i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den gåtfulle och förföriske Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av. Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara.
OM JAG KUNDE DRÖMMA är en intensivt sinnlig och utomordentligt spännade kärleksroman.
Utdrag ur boken:
''''Tre saker var jag absolut övertygad om. Den första var att Edward var vampyr. Den andra var att det fanns en del av honom - och jag visste inte hur stark den delen kunde vara - som törstade efter mitt blod. Och den tredje var att jag var villkorslöst och ohjälpligt förälskad i honom.''''
BELLA SWAN
av Zebastian Kristofersson
Handelsmännen av Bo Pettersson
Hennes&Mauritz är ett av Sveriges största företag,men oxå ett av dom hemligaste.Eftersom ägarna knappt aldrig uttalar sig i tidningar eller intervjuer inte ens till Veckans Affärer.Men ändå har Bo Petterson lyckats få ihop en bok med Stefan och Erling Perssons välsignelse.Men bara under det kravet att dom fick titta igenom texten innan den gick i tryck.
I boken får man vetat hur Erling lyckades att göra ett familjeföretag till ett av dom högst värderade företagen på Stockholmsbörsen utan att tappa makten i företaget.Detta är en framgångs saga utöver det vanliga.Man får vara med från starten när Erling börja sälja pennor och startade HM i liten skala 1947 i Västerås tills idag där företaget omsätter mer än 35miljarder årligen.
Boken ger en sammanhängande bild av företaget.Här berättas historien om affärsgeniet Erling Persson som insåg att kläder är en färskvara och att dom bästa affärslägena endast är gott nog samt om sonen Stefan som exporterade och utvecklade konceptet över hela världen,anlitade superstjärnor i reklam och anställde egna designer.
Boken inhåller ett par kapitel som verkligen går på djupet inom vissa delar av företaget (inköp,marknadsföring mm) och man får veta vilka vägar företaget har gått inte bara med text utan riktigt hård fakta med siffor.
Bo Petterson har verkligen lyckats gå till botten och skärskåda H&M inte bara framgången utan oxå motgångar och inte minst personerna bakom att detta lyckades för det behövs många personer som drar sitt strå till stacken och i boken får man veta om dessa anonyma personer samt givetvis om ägarna själva.
Är detta en bra bok och är den värd och läsa?
Om jag säger så här Handelsmännen är svensk näringslivshistoria och alla som håller på med detaljhandel eller läser ekonomi borde läsa denna bok den visar verkligen hur viktigt handelsmannaskap är för att lyckas om man vill starta något eget.Och det är ju Erling och Stefan Persson levande bevis att vill man något så satsa vad kan man förlora?Vem vet du eller jag har kanske om 15år byggt nästa H&M för det går det är ju boken bevis på.
Nichlas Fransén
tisdag 26 januari 2010
Salka Valka, skriven av Halldór Laxness
Det är ett mycket svårt, kargt och kallt liv de för, folket i Óseyri. Havet och vinden tar och kylan tar lilllebror som förmodligen också har fått alldeles för dåligt med näring. Havet tar männen på sjön. Det är kanske allt det svåra som skapar den hårda stämningen och är man inte hård så är man svag. Men folket har inte glömt Gud. Hos Frälsningsarmén är alla välkomna och här förenas många i stora sånger. Det känns faktiskt lite varmt. Och är man Gud trogen så finns det kanske hopp. Sigurlína finner frälsning och med det blir hon också mer accepterad i byn. Hon må vara svag och fattig men hon är i alla fall "Gudi" trogen.
Salvör Valgerd, Salka Valka, är en enveten person. Hon är mycket klar över vad hon tycker om saker om ting och är inte rädd för att svara för sig. Snart inser Salka att hon är flicka och allt vad det innebär, kanske är hon påväg att bli kvinna - att de är två flickor förstår hon genom sin blivande styvfars beteende. Han gör någonting med henne som man inte får och samtidigt blir hon sin mammas rival. Med detta inser Salka att hon är ensam i världen, förnekar bestämt att hon är kvinna och bestämmer sig för att, så fort hon får möjlighet, köpa sig ett par byxor. Hon bryter sig loss från sin och moderns enhet för att bli sin egen. Salka upptäcker att för att få det bättre måste hon arbeta och hon är bara barnet när hon tecknar konto hos Jóhann Bogesen, köpmannen i byn.
Som vuxen blir Salka en betydelsefull kvinna då hon är med i att starta en sjömannaförening som konkurrerar med köpmannen, vilken tidigare ensam fått styra över all handel på platsen i någon form av envälde. På grund av klimatet och landets geografiska lokalisering är man på Island mycket beroende av import – än idag – men på Salkas tid hade industrialiseringen ännu inte fått stadiga rötter och beroendet av importen var således större. Därav hade köpmännen mycket stor makt, och på mindre orter ofta ett monopol, som kom att styra människors liv öerhört. De var förmögna män i jämförelse med befolkningen i övrigt, hade inte sällan anknytning till Danmark - såsom Jóhann Bogesen som åtminstone har ett danskt efternamn - och hade goda kontakter med såväl utlandet som bankväsendet. Fenomenet med folkets beroendeställning gentemot köpmannen var ett faktum som livet i Óseyri vid Axlarfjörd mycket tydligt kretsar kring. Det var av stor vikt att hålla sig väl med köpmannen.
Under tidsperioden då historien utspelar sig, vilket - med tanke på förekomsten av en motorbåt på ett ställe i boken - torde vara som tidigast tidigt 1900-tal, hörde Island till Danmark men styrdes inrikespolitiskt via en egen islandsminister. Det var också främst till Danmark som man åkte om man skulle utbilda sig, något Salkas barndomsvän Arnaldur kommer att göra, precis som Laxness själv gjorde i unga år. Arnaldur kommer sedan tillbaks som en lärd man och socialistkämpe med glödande engagemang. Rykten om bolsjevismens förskräckliga framfart har nyligen nått Óseyri när denna stiliga unga man som Salka knappt känner igen stiger i land i byn. Plötsligt är det till Salka köpmannen sätter sitt hopp om att rädda byn från den samhälleliga farsot som hotar att bräcka hans livslånga maktposition. Återigen blir jag påmind om fattigdomen på platsen. Trots att Salka har gått från utfattig fiskeflicka i trasor till en självständig och i byn respektabel ung kvinna med andel i båt och ordförandeskap i sjömannaföreningen, så är hon långt ifrån sin barndomsväns status och bildning, trots att tyget i hans kavaj har slitningen av en ung socialists. En fackförening bildas i byn och så småningom förstår hon mer av vad denna socialism, om vilken hon bara hört om brand och död, går ut på. Även inslaget av socialism är något som påminner mig om författaren själv och jag tänker att Arnaldur har mycket gemensamt med Laxness som ung man.
Salka är ensam stark. Hon är med om många svek, i slutet av berättelsen även Arnalds, hennes hemliga, stora, livslånga kärlek. Det är oerhört sorgligt att uppleva alla dessa människoöden, inte minst Salkas, men hennes kamp är vacker, genomsyrad av en osvikbar känsla av självklarhet utan martyrskapet hos ett offer och utan rimlig möjlighet eller ens tanke på att ge upp.
Det här är en socialrealistisk berättelse som för eftervärlden dokumenterar en svår tid i Islands historia. Jag ser likheter med Sveriges Harry och Moa Martinsson, Rysslands Maxim Gorkij och Turkiets Yasar Kemal. Vad jag förstår har dock Laxness fått helt andra möjligheter till bildning och resande och jag tycker att han på det viset inte kan anses vara en arbetarförfattare i lika hög grad som de övriga nämnda. Laxness möjligheter att åka utomlands för att utbilda sig är något som förenar honom med Arnaldur men väl tillbaka i Óseyri upplever Arnaldur efter en tid alienation. Jag upplever att han under sin utomlandsvistelse bygger upp något närmast liknande ett luftslott som så småningom rasar när han varit i Óseyri en tid. Arnaldur flyr tillbaks till Kalifornien. Laxness stannar kvar.
Laxness var bland de första isländska författare som uppmärksammades internationellt och är än idag Islands absolut mest kända moderna författare. Laxness föddes 1904 och då han i början av 1930-talet fick sitt stora genombrott med Salka Valka höll hans åsikter i högsta grad på att formas. Via folket i boken, Arnaldur i synnerhet, går han igenom många element som han själv gått igenom i sitt eget liv. Bland det kan nämnas religionen. Under en period av sitt liv intresserade sig Laxness härvid, han befann sig i olika religiösa sammanhang i Europa och runt 20 års ålder konverterade han till katolicism. Det var också vid den här tiden han tog sitt mellannamn Kiljan, efter den irländska biskopen Sankt Kilian. Inte alltför långt senare kommer han att lämna katolicismen och under ett besök i USA blir han övertygad socialist. Alla dessa läror och trossatser som han tar sig an kommer att förekomma mycket i hans skrifter men senare i livet avsäger han sig alla dogmer med undantag för taoismen. Han spenderade även tid i Ryssland under Stalin och tar i sin pacifistiskt präglade roman ”Gerpla, en kämpasaga”, vilken utkom tre år efter Orwells 1984, men även i ”Skaldetid” som utkom 1963, avstånd från totalitära politiska regimer. Halldór Laxness mottog många pris, bland dem Nobelpriset.
Íris Kristjánsdóttir
söndag 17 januari 2010
TILL DESS DIN VREDE UPPHÖR
Av Åsa Larsson
Det är fjärde boken om kammaråklagare Rebecca Martinsson
och polisinspektör Anna Maria Mellas. Handlingen utspelar
sig i trakten kring Kiruna där författaren har vuxit upp.
Två ungdomar vinterdyker i en vak efter ett
tyskt fraktflygplan som störtat under andra
världskriget. När Simon är inne i planet upptäcker
Wilma att uppstigningslinan ligger lös i hennes hand.
När hon simmar uppåt för att fästa den igen har någon
lagt en dörr över vaken och ställt sig på den.
Ungdomarna blir instängda under isen och drunknar.
Det är den döda flickan som är berättare i boken.
Snart så vet man vem mördaren är. Alltså är det
inte jakten på mördaren som gör boken spännande
utan det är motivet. Vad är det för gammal hemlighet
som de kommit på spåren? Vem är t o m beredd att mörda
för att bevara hemligheten?
Författarens målande beskrivningar gör att miljöerna
känns levande.
Boken handlar om ondska, syskonrivalitet, egoism
men också om godhet och försoning.
Gillar man spänningsromaner får man inte missa den
här boken.
Christina Johansson
söndag 10 januari 2010
Skadad av Cathy Glass
Cathy är en ensamstående kvinna med tre egna barn. Under tjugo års tid har hon tagit emot fosterbarn. Att det den här gången kommer att bli en stor utmaning förstår Cathy redan från början. Hon får beskrivet för sig att barnet man vill placera hos henne är en åtta årig flicka som heter Jodie. Jodie har under fyra månader varit i fem olika familjehem. Cathy får reda på att Jodie är ett krävande barn som bl.a. har satt eld på en hund, skär sig själv och är väldigt aggressiv. Cathy funderar en stund men beslutar sig för att ta sig an uppdraget. En åttaårings ilska skall hon nog kunna hantera.
Sen följer en tid som nästan tar knäcken på Cathy. Det blir kaos – åttaåriga Jodie börjar regera hela familjen med sina olika knep och metoder. Jodie är ofta vaken på nätterna, hon drömmer mardrömmar och ser ”ögon” på sovrumsväggarna som stirrar på henne. Cathy ägnar Jodie mycket tid. De andra barnen i familjen har stort tålamod men de blir också utsatta för Jodies slag och sparkar får allt mindre av Cathys uppmärksamhet och tid. Cathy upptäcker också att Jodie har tre olika personligheter, det är ju inte ovanligt att barn har låtsaskompisar men Jodie verkar inte komma ihåg eller veta om att hon har det.
När Jodie dessutom börjar bajsa på sig för att få som hon vill, så börjar Cathy funder på om hon kanske tagit sig vatten över huvudet den här gången. Samtidigt som hon ju förstår att Jodie måste ha varit med om något hemskt för att ha blivit så här.
Så småningom börjar Cathy förstå av saker som Jodie gör och säger vad hon varit utsatt för. Värsta sortens övergrepp och svek från vuxenvärdens sida rullas upp.
Huvudpersonerna är fostermamman Cathy Glass och det åttaåriga fosterbarnet Jodie. Cathy har mycket lång erfarenhet av fosterbarn av olika slag. När det gäller Jodie känner hon sig ändå många gånger osäker på sin egen förmåga att hjälpa och är beredd att ge upp flera gånger. Jodie är allvarligt skadad av sin tidiga barndom, hennes aggressivitet och hennes olika personligheter finns kvar under hela berättelsen. Däremot känner hon tydligen en viss trygghet i Cathy eftersom hon börjar anförtro sig åt henne.
Handlingen utspelar sig i nutid men det som händer är tidlöst och skulle lika gärna kunnat hända vilket århundrade som helst. Författaren ger också en god bild av olika myndigheters inblandning och hur de ofta väljer att blunda för sånt som de borde kunna se.
Originalet är skrivet på engelska och översatt till en lättförståelig svenska med vanliga ord och enkla meningar. Stora delar av berättelsen är skrivna som en dialog mellan olika personer.
Författaren lyckas absolut förmedla budskapet att det finns barn som far väldigt illa. En förfärlig berättelse om vad vuxna människor kan utsätta ett litet barn för rullas upp.
Boken kan absolut rekommenderas, den är läsvärd. Slutet är däremot inte självklart lyckligt utan lämnar en del frågetecken kring hur det skall gå för Jodie i livet.
Belinda Fardstedt