onsdag 11 december 2013

Pink Floyd: Musiken, människorna, myterna

Jag ville läsa denna bok eftersom Pink Floyd är ett band som jag länge tyckt om och velat läsa mer om. Dessutom älskar jag 60-talet och läser gärna böcker från den tiden för att få en större inblick i hur det var. Just denna biografi har varit intressant för att bandmedlemmarna annars har lyckats hålla sina privatliv ganska anonyma.
I boken får man bl.a. läsa om hur bandmedlemmarnas liv såg ut innan Pink Floyd bildades, följa med på deras psykadeliska resor, konflikter och om hur de övergick från ett, så gott som, okänt till ett av de allra kändaste banden i musikhistorien. 

Bokens författare lägger rätt mycket fokus på deras första frontman, Syd Barretts, sorgliga historia. Syd experimenterade väldigt mycket med droger vilket ledde till att han hamnade i psykos till slut. Berättelsen om honom blir bara mer och mer tragisk och till slut måste Roger Waters ta över hans plats. 
Syd Barrett 

Boken är välskriven och ger mycket känslor. Det finns två scener som jag inte har kunnat sluta tänka på. Den ena scenen berättar om en låts text. Låten beskriver en cykel och är ganska enkel, men om man tänker på hur bandets tillvaro såg ut börjar låten helt plötsligt innehålla så mycket mer känslor. Och den andra scenen handlar om när Syd kommer till bandets replokal efter att ha varit borta under en lång period och frågar dem om de behöver hjälp. Syd beskrivs som vacker i början av boken, men när han kommer till replokalen är han oigenkännlig efter alla droger.

Jag har läst lika många biografier som romaner och jag tycker att båda genren har varit lika intressanta i slutet, men biografier fångar min uppmärksamhet mer. Kanske för att jag alltid är nyfiken på människors historier. Jag rekommenderar denna biografi starkt.

/Andreea

Inga kommentarer: