söndag 31 januari 2010

Handelsmännen av Bo Pettersson

Historian om H&M så skapade Erling och Stefan Persson sitt modeimperium.

Hennes&Mauritz är ett av Sveriges största företag,men oxå ett av dom hemligaste.Eftersom ägarna knappt aldrig uttalar sig i tidningar eller intervjuer inte ens till Veckans Affärer.Men ändå har Bo Petterson lyckats få ihop en bok med Stefan och Erling Perssons välsignelse.Men bara under det kravet att dom fick titta igenom texten innan den gick i tryck.

I boken får man vetat hur Erling lyckades att göra ett familjeföretag till ett av dom högst värderade företagen på Stockholmsbörsen utan att tappa makten i företaget.Detta är en framgångs saga utöver det vanliga.Man får vara med från starten när Erling börja sälja pennor och startade HM i liten skala 1947 i Västerås tills idag där företaget omsätter mer än 35miljarder årligen.

Boken ger en sammanhängande bild av företaget.Här berättas historien om affärsgeniet Erling Persson som insåg att kläder är en färskvara och att dom bästa affärslägena endast är gott nog samt om sonen Stefan som exporterade och utvecklade konceptet över hela världen,anlitade superstjärnor i reklam och anställde egna designer.

Boken inhåller ett par kapitel som verkligen går på djupet inom vissa delar av företaget (inköp,marknadsföring mm) och man får veta vilka vägar företaget har gått inte bara med text utan riktigt hård fakta med siffor.

Bo Petterson har verkligen lyckats gå till botten och skärskåda H&M inte bara framgången utan oxå motgångar och inte minst personerna bakom att detta lyckades för det behövs många personer som drar sitt strå till stacken och i boken får man veta om dessa anonyma personer samt givetvis om ägarna själva.

Är detta en bra bok och är den värd och läsa?
Om jag säger så här Handelsmännen är svensk näringslivshistoria och alla som håller på med detaljhandel eller läser ekonomi borde läsa denna bok den visar verkligen hur viktigt handelsmannaskap är för att lyckas om man vill starta något eget.Och det är ju Erling och Stefan Persson levande bevis att vill man något så satsa vad kan man förlora?Vem vet du eller jag har kanske om 15år byggt nästa H&M för det går det är ju boken bevis på.

Nichlas Fransén

1 kommentar:

Christina sa...

Nichlas, tack för ditt inlägg :) En bra och intressant sammanfattning av boken och vad du tycker om den. Glöm inte att markera citat när du använder det. Det märks att du blivit påverkad av boken och att du tyckte att den var läsvärd. Bra/Christina