Gräset sjunger är en berättelse om Mary och om hur hon handskas med livet utifrån sitt sociala arv i ett Sydrhodesia starkt präglat av apartheid. Hennes känslomässiga svårigheter är till en början något hon hanterar genom ett hårt pansar som så småningom rämnar och hon översköljs av en förvirring som successivt växer sig till ett oerhört inre kaos på gränsen till galenskap. I sin förvirring kastar hon sig in i ett äktenskap med Dick, första bästa man som kommer i hennes väg, och det är dessa två människor, deras tankar och interagerande man i huvudsak får följa i boken.
Berättelsen inleds från ett utifrån-perspektiv. En ung engelsman, nyanländ i Sydrhodesia, kastas handlöst in i en värld där relationen mellan svarta och vita tycks byggas enbart på orättvisor. Olika perspektiv på apartheid blandas och berättelsen kommer att handla om relationen mellan Mary och hennes afrikanske boy, en relation som från att ha varit mycket dålig förvandlas till något både vackert och, för Mary, oerhört skrämmande. Skildringen av apartheid är stark. Doris Lessing gräver under ytan med en psykosocial analys sedd från alla vinklar och vrår. Jag får en bild av ett samhällssystem som innebar inte bara ett helt regelverk utan också tusen oskrivna regler.
Bilder från Marys uppväxt dyker upp flera gånger i boken. Många negativa skildringar av dåliga äktenskap uppfattar jag som tydlig kritik mot tidens rådande heteronormativitet och tvåsamhets-ideal. Lessing berättar om det svåra med att vara hemmafru, Marys längtan efter självbestämmande och om hennes kamp mot det sociala arvet. Mary längtar hela tiden tillbaka till sin ungdomstid som beskrivs som ett problemfritt, lyckligt liv i staden. Men när hon passerat trettio blir trycket på henne att skaffa en man så stort att hon obetänksamt väljer samma väg som sin mamma, något hon kommer att gräma sig och förbittra sig över resten av sitt liv.
Beskrivningarna i boken är ofta lite diffusa, och går som i cirklar runt objektet för att till slut ha ringat in det med minsta precision. Språket är enkelt men de mycket lösa och samtidigt väldigt ingående beskrivningarna vaggar läsaren i suggestion och hjälper till att bygga upp den stegrande förvirring och känslomässiga tumult som tillslut ter sig som ren galenskap.
Gräset sjunger kom ut 1950 och är Doris Lessings succédebut. Hon växte själv upp i Sydrhodesia under apartheid och hennes tidiga tidiga litteratur sägs ha många självbiografiska inslag. Gräset sjunger blev mycket uppmärksammad i stora delar av världen och blev förbjuden i Rhodesia. Författaren förbjöds efter publiceringen att besöka både Rhodesia och Sydafrika.
Íris Kristjánsdóttir
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Iris, du gör en bra bokpresentation och analys. Du får med både innehåll- och samtidsanalys, samt går in på Lessings berättarteknik - suveränt! Nu blir jag ju riktigt sugen på att dra igång en bokcirkel och diskutera böcker igen! Mycket bra! Tack/Christina
Skicka en kommentar