måndag 17 december 2007

Kyrosexpeditionen

Xenofon
Kyrosexpeditionen
Anabasis

År 430 före vår tideräkning så lejde den persiske prinsen Kyros en arme av Grekiska legosoldater, vilka som skulle bilda kärnan i hans arme att använda till att avsätta storkungen Artaxerxes och själv ta makten i perserriket.
Armen lyckas besegra Artaxerxes men Kyros faller själv i slaget, grekerna står nu ensama djupt inne i perserland omringade av storkungens arme och måste slåss för att komma hem igen.
Det som nu följer kallas de tiotusens återtåg där grekerna slår sig fram genom Armenien fram till Svarta havet, längs den Pontiskakusten tills de kommer tillbaka till Hellas.
Xenofon skrev boken under psuedonym och skriver om sig själv i tredje person. Han näms inte i boken för än efter att Kyros har dött.

Kyrosexpeditionen är en av de viktigaste böckerna inom klassisk grekisk literatur, kanske det viktigaste efter Homerus verk Illiaden och Odyssen. Boken hade så stort genomslag i sin samtid att när Arrianos ett par hundra år senare så klagade han på att Xenofon var en ”kändare” person än Alexander den store tack vare denna boken, trots att Xenofon inte hade någon större påverkan på historien när Alexander förändrade världen.

Carl-Johan Schön A2 social

1 kommentar:

Om böcker sa...

Bra jobbat, Carl-Johan! Härligt att du tränger igenom den grekiska litteraturen. En bra sammanfattning och en kort presentation av textens samtida betydelse. Jag blir lite nyfiken - var hittade du information om detta? Källa? Undrar också vad du tyckte om boken?
Tack för inlägget och hoppas på svar :)
/Christina